Rostade senapsslungade bönor

Rostade senapsslungade bönor

Publicerat:

Tillagningstid:

Bönor blir så goda om man rostar dem! Smaken djupnar och bönorna får ett underbart krisp. Rosta i varm ugn med lite olivolja och servera dem i sin enkelhet. Eller gör en god vinägrett med senap och sardeller om du vill ha en riktig smakbomb!

Ingredienser

4portioner

  • 125g
    valnötter
  • 750g
    bönor (gröna bönor, vaxbönor eller purpurbönor)
  • 1st
    citron
  • salt och peppar
  • 1 ½dl
    olivolja
  • 4st
    sardeller
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 2msk
    senap, gärna en söt svensk senap
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 2msk
    dill, finhackad

Så lagar du

1. Lägg upp valnötter på en plåt. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in nötterna i ugnen direkt medan den är kall.

2. Ta ut plåten efter cirka 10 minuter när ugnen kommit upp i värme och valnötterna långsamt har rostats. Lägg åt sidan.

3. Skiva citronen tunt och lägg på plåten tillsammans med bönor.

4. Häll över ca 2–3 msk olivolja och blanda om ordentligt med händerna. Sprid ut över plåten, salta och peppra och sätt in plåten i 12– 15 minuter. Bönor och citron ska få lite färg.

5. Hetta under tiden upp 1 dl olivolja i en stekpanna på medelstark värme.

6. Hacka vitlöken fint och lägg den och sardellerna i oljan. Stek under omrörning tills sardellerna löst upp sig i oljan.

7. Ta stekpannan åt sidan, blanda ner senap och vinäger och smaka av dressingen med salt och peppar.

8. När bönorna är färdiga, lägg dem i en skål och häll över senapsdressingen. Blanda om ordentligt och vänd till slut ner hackad dill.

Dela det här receptet med dina vänner!