Roys banana caramel cake

Roys banana caramel cake

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

10 - 12portioner

Bananacake

  • 4st
    bananer
  • 10g
    citronsaft + zest från 1/2 citron (2 tsk)
  • 460g
    vetemjöl (7 1/2 dl)
  • 12g
    bikarbonat (2 tsk)
  • 12g
    vaniljsocker (1 1/2 msk)
  • 300g
    mjölk (3 dl) + 8 g vitvinsvinäger (1 1/2 tsk)
  • 180g
    smör - rumstemperatur
  • 470g
    strösocker (5 1/2 dl)
  • 165g
    ägg (3 st normalstora)

Caramel buttercream

  • 650g
    smör – osaltat – rumstemperatur
  • 300g
    strösocker (3 1/2 dl)
  • 100g
    vatten (1 dl)
  • 150g
    äggvita (4 st)
  • 2burk(ar)
    karamelliserad kondenserad mjölk

Så lagar du

Bananacake
1. Sätt ugnen på 140 grader.

2. Smörj tre stycken 21 cm runda bakformar med smör, lägg bakplåtspapper i botten och mjöla sidorna med vetemjöl.

3. Mosa bananerna, blanda i citronsaft och citronzest. Sikta vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke. Blanda mjölk och vitvinsvinäger. Vispa smör och strösocker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget. Blanda i de torra ingredienserna med lite i taget av mjölken. Sist blandar du i mosade bananer, blanda väl.

4. Fördela ut smeten jämt i alla bakformar och grädda på 140 grader i ca 40 min, gör stickprov. Ta ut bottnarna ur ugnen, låt svalna.

Caramel buttercream
1. Vispa smör vitt och fluffigt. Blanda strösocker och vatten i en kastrull och sätt på plattan och låt koka till 121 grader. Under tiden vispar du äggvitan på mellanhastighet i en ren bunke då maräng är känsligt. När termometern börja visa 117 grader börjar du vispa marängen till ett fast skum.

2. När sockret nått sin temperatur häller du i det i marängen med en tunn stråle samtidigt som du vispar på max hastighet. Vispa sedan marängen på mellanhastighet tills den är kall. Blanda i vispat smör och karamelliserad kondenserad mjölk. Hittar du inte karamelliserad kondenserad mjölk i butiken så kan du köpa vanlig kondenserad mjölk och koka burken i vatten i ca 3 timmar och låta svalna innan du blandar i den med smörkrämen.

3. Sätt ihop tårtan med lagom tjockt lager med caramel buttercream mellan varje botten. Stryk upp tårtan med resten och dekorera valfritt eller som mig med en stjärntyll.

Dela det här receptet med dina vänner!