Roys dark intense cake
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
10portioner
Dag 1:
Chokladkräm:
- 175gmörk choklad 64%
- 45 gströsocker (1/2 dl)
- 60gäggula (4 st)
- 150ggrädde (1 1/2 dl)
- 150gmjölk (1 1/2 dl)
- 35 gcognac (2 msk) om man vill
Dag 2:
Chokladbotten:
- 50gsmör
- 170gägg (3 st)
- 250gströsocker (3 dl)
- 180gvetemjöl (3 dl)
- 12gbakpulver (1 msk)
- 30gkakao (3/4 dl)
- 150gmjölk (1 1/2 dl)
- 1apelsin, det yttersta skalet rivet
Smörkräm:
- 150gmörk choklad 64%
- 350gosaltat smör (rumstemperatur)
- 30 gflorsocker (1/2 dl)
Mörk chokladtryffel:
- 150gmörk choklad 64%
- 150ggrädde (1 1/2 dl)
- 40 gströsocker (1/2 dl)
Dekoration:
färska hallon & röda vinbär
Så lagar du
Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg i en bunke. Blanda strösocker med äggula i en annan bunke. Koka upp grädde och mjölk i en tjockbottnad kastrull, häll det över äggulorna och blanda. Häll tillbaka i kastrullen och på låg värme under konstant omrörning, rör tills blandningen börjar tjockna lite och häll det över chokladen. Häll i cognac. Låt stå i några minuter och blanda till en slät kräm. Plasta och låt stå i kylen till nästa dag.
Chokladbotten: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en rund bakform cirka 18 cm i diameter. Smält smöret och sikta alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i lite i taget av de torra ingredienserna och mjölken tills du får en slät smet. Blanda i apelsinskal och sist i med smöret och blanda väl. Fyll bakformen och grädda mitten i ugnen på 150 grader i 40-45 min.
Smörkräm: Smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikron. Vispa smör och florsocker vit och pösigt. Blanda i det smälta chokladen och vispa. Låt stå ute i rumstemperatur.
Mörk chokladtryffel: Hacka chokladen och lägg i en bunke, koka upp grädde och strösocker och häll det över chokladen och blanda väl till en slät tryffel.
Montering
1. Dela botten i 4 delar.
2. Stryk chokladkräm i mellan bottnarna.
3. Stryk upp hela tårtan med smörkräm och stoppa in i kylen 20 minuter.
4. Häll på tryffeln och låt det rinna lite ner på sidorna.