Rulltårta med saffran

Rulltårta med saffran.

Publicerat:

Tillagningstid:

Snabbt och lätt gör du en god rulltårta som du både kan ha till kaffekalaset eller som dessert. Dessutom är den glutenfri. Fyller du den bara med sylt är den även helt mjölkfri.

Ingredienser

8 - 10portioner

Rulltårta

  • 0,25g
    saffran
  • msk
    hett vatten
  • 3st
    ägg
  • dl
    strösocker
  • 100g
    potatismjöl (ca 1 1/3 dl)
  • 1tsk
    bakpulver
  • strösocker och kokosflingor

Fyllning

  • 2-3dl
    vispgrädde (valfritt)
  • 1tsk
    vaniljsocker (valfritt)
  • dl
    sylt, t ex hallon, blåbär eller lingon
  • ev. bär till servering

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Finstöt saffranet i en liten mortel. Häll på 1 msk kokande vatten och låt stå en stund.

3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda potatismjöl, bakpulver.

4. Rör ner saffransvattnet i äggsmeten. Häll sedan i ytterligare ½ msk i morteln och tillsätt det också till äggsmeten. Blanda väl.

5. Blanda ner potatismjölblandningen.

6. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper och bred ut till en rektangel.

7. Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter tills den får fin ljusbrun färg. Ta ut och strö över kokosflingor eller socker. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper. Lossa gräddningspapperet försiktigt och vill det inte lossna så kan du pensla det med kallt vatten. Lägg papperet över kakan och lägg över en handduk. Låt svalna.

8. Bred på sylten eller vispa grädde om du väljer gräddkräm. Blanda grädden med vaniljsocker och sylt. Bred krämen över kakan när den är helt sval om du har gräddkräm. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet. Rulla in i plastfolie och förvara gärna rulltårtan med gräddkräm i frysen så kan du ta fram allt eftersom.

9. Skiva och låt stå 20-30 minuter, då är bottnen helt tinad och gräddkrämen  fortfarande lite kall nästan som glass.

Dela det här receptet med dina vänner!