Rulltårtebakelse med mocca och hasselnöt

bakelser på fat

Publicerat:

Tillagningstid:

Varför inte servera en klassisk god rulltårta som en perfekt dessert eller bakelse? Det enda som sätter stopp för smakkombinationerna är fantasin.

Ingredienser

6portioner

Rulltårta

  • 125g
    strösocker
  • 1st
    äggula (20 g)
  • 4st
    ägg (190 g)
  • 90g
    vetemjöl
  • ½tsk
    bakpulver (2 g)

Moccasmörkräm

  • 30g
    äggvita
  • 100g
    strösocker
  • 35g
    vatten
  • 250g
    smör i bitar, rumpstempererat
  • 5g
    snabbkaffe, utblandat i lite vatten
  • 65g
    mjölkchoklad 36 %, smält

Hasselnötstopping

  • 250g
    rostade hasselnötter
  • 150g
    mjölkchoklad
  • 5g
    salt

Så lagar du

Rulltårtebotten

1. Värm ägg, äggula och socker till 50°, och vispa det sedan poröst. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ned i smeten.

2. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Bred ut smeten 1 cm tjock. Baka av i 180° i cirka 7 min. Stjälp upp botten på ett sockrat bakplåtspapper. Låt svalna.

Smörkräm

1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt koka till 122°C (använd digitaltermometer).

2. Vispa äggvita till ett fast skum. Tillsätt den varma sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa ca 10 minuter, tills marängen svalnat. Det här kallas italiensk maräng.

3. När marängen svalnat ska det rumstempererade smöret blandas ned. Vispa ned varje bit utav smöret med några sekunders mellanrum. Vispa massan luftig och vänd sedan ned mjölkchokladen och kaffet.

Topping

1. Mixa nötterna till nötsmör i en matberedare. Det blir ett smör efter ett par minuter.

2. Hacka mjölkchokladen och blanda ned den i matberedaren. Mixa till en slät massa. Tillsätt salt.

3. Häll upp nötkrämen i en tättförslutande burk och låt svalna.

Sammanställning

1. Stryk ut ett tunt lager av smörkrämen på den svalnade rulltårtsbotten. Rulla ihop botten till en jämn rulle, och låt hela rulltårtan vila i kyl i cirka 30 min.

2. Skär nu rulltårtan i jämna bitar. Spritsa hasselnötskrämen i ett mönster över bitarna. Spritsa sedan en fin rosett på toppen av bakelsen och garnera med rostade hackade hasselnötter samt chokladplattor.

Dela det här receptet med dina vänner!