Ryttarkaka

Ryttarkaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här knäckiga godbiten kallas ibland ”falsk toscakaka”, och beskrivs bäst som en kladdkaka med kokostäcke.

Ingredienser

Chokladbotten

  • 200g
    smör
  • 5dl
    strösocker
  • 4
    ägg
  • 3dl
    vetemjöl
  • 1dl
    kakao
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 1nypa(or)
    havssalt

Kolakokostäcke

  • 100g
    smör
  • 2dl
    strösocker
  • dl
    ljus sirap
  • dl
    vispgrädde
  • 200g
    kokosflingor
  • tsk
    valfritt: 1 tsk mald ingefära

Så lagar du

Chokladbotten

1. Sätt ugnen på 225°. Smält smöret, låt det svalna något. Rör ner socker och ägg.

2. Tillsätt resterande ingredienser, rör slätt och häll upp i en långpanna med på ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda 10 minuter mitt i ugnen. Gör under tiden kolakokostäcket.

Kokostosca

3. Smält smör, blanda ner socker, sirap och grädde. Koka 3-4 minuter. Tillsätt kokos och koka någon minut till.

4. Häll blandningen på chokladkakan, ställ tillbaka in i ugnen 10 minuter, eller tills kakan fått vacker färg och är lagom kladdig. Låt svalna och skär i rutor.

Tips:

Större bitar går bra att servera som dessert med bär och glass. Små bitar passar perfekt till fikat eller som enkel sötsak efter middagen.

Dela det här receptet med dina vänner!