Saffransbröd à la Maud

Tid:

En saffransbrödkrans med mandel och socker, dekorerad med en värmeljus i mitten. På bakgrunden finns luciafigurer som dekoration. Bild av Suzanne Lindman i Laga om mig.

Tid:

"Gjorde Saffransbröd a la Maud, som blev saftigt och gott. Det blev väldigt stort, så nästa gång gör jag två mindre. Annars var det lätt att göra. God jul!" -Suzanne Lindman, tittare på Go'kväll.

Ingredienser

Grunddeg

  • 150 g
    smör
  • 5 dl
    lättmjölk
  • 2 paket
    saffran, (à ½ g)
  • 50 g
    jäst, för söta degar
  • ½ burk(ar)
    kesella, (250 g)
  • dl
    vit sirap, (eller strösocker)
  • 1 st
    ägg
  • ½ tsk
    salt
  • 19-20 dl
    vetemjöl, (1140-1200 g)

Lussebullar

  • ½ sats(er)
    sats grunddeg
  • 1 dl
    russin
  • 1 dl
    vatten
  • ägg till pensling

Saffranskrans

  • Kardemummafyllning:
  • 50 g
    smör, rumsvarmt
  • 150 g
    mandelmassa
  • 2 tsk
    kardemumma, stött
  • Till pensling:
  • 1 st
    ägg
  • 1 msk
    pärlsocker
  • 25 g
    mandelspån

Så lagar du