Saffransbröd med mandel och björnbärssylt

Saffransbröd.

Publicerat:

Tillagningstid:

Saftiga saffransbröd formade som snäckor eller knut, här i en variant med mandel och björnbärssylt.

Ingredienser

Björnbärssylt

  • 300g
    mixade björnbär
  • 30g
    citronsaft
  • 30g
    glykos
  • 120g
    vatten

Mandelfyllning

  • 320g
    socker
  • 200g
    mandelmassa
  • 200g
    normalsaltat smör

Saffransblandning

  • 1g
    saffran (2 paket)
  • 20g
    kokande vatten
  • 20g
    strösocker

Saffransdeg

  • 500g
    mjölk
  • 550g
    vetemjöl
  • 50g
    jäst
  • 500g
    vetemjöl (tillsätts inte samtidigt som det andra vetemjölet)
  • 200g
    strösocker
  • 10g
    salt
  • 200g
    normalsaltat smör

Så lagar du

Saffranblandning

Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i 20 min.

Björnbärssylt

1. Koka upp glykos, vatten och socker. Under tiden värmer du björnbären och citronsaften till ca 50 grader.

2. När sockret når 155 grader så har du i bärblandningen och kokar under omrörning till syltprov ca 105 grader.

(Syltprov är när du tar en tesked sylt på en kall tallrik, väntar en liten stund, dra fingret igenom och då skall sylten inte flyta ihop.)

Tips: Sylten kokas med fördel någon dag innan så den hinner kallna.

Mandelfyllning

Blanda i lite rumstempererat smör åt gången i mandelmassan tills det blir en klumpfri massa.

Saffransdeg

1. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med vetemjölet (550g), jäst och saffransblandningen. Låt jäsa övertäckt i 30 min.

2. Tillsätt sedan resten av vetemjölet (500g), sockret och saltet, kör i maskin några minuter och ha sedan i rumstempererat smör och knåda till en smidig deg som är slät och lätt glansig.

3. Låt degen vila i ca 30 min övertäckt, gör mandelfyllningen under tiden.

4. Kavla ut degen och bred ut mandelfyllningen, gör valfri form, t ex snäcka eller knut.

5. Jäs till dubbel storlek, pensla med ägg, spritsa på sylten och strö på flagad mandel.

6. Baka i 200 grader ca ca 10-15 minuter tills brödet har fått en vacker färg.

Dela det här receptet med dina vänner!