Saffransbullar
Publicerat:
2014-11-21Tillagningstid:
Ingredienser
25 - 30portioner
Saffransdeg
- 300gmjölk (3 dl)
- 0,5gsaffran (1 paket)
- 1tsksocker
- 30gröd jäst
- 600-660gvetemjöl (ca 10 - 11dl)
- ½tsksalt
- 120gsmör, rumstempererat
- 140gvit sirap (ca: 1 dl)
Mandelfyllning
- 80gsmör, rumstempererat
- 80gmandelmassa
- 25gsocker (ca: ¼ dl)
Vid bakningen
- 1stägg till pensling
- pärlsocker
- hyvlad mandel
Så lagar du
Degen
1. Mortla saffran med 1 tsk socker, koka upp mjölk med saffran och låt stå till den svalnat till rumstemperatur.
2. Smula ner jästen i mjölken och rör till den löst sig.
3. Blanda mjölk, jäst och hälften av mjölet först, låt det gå ihop till en smidig deg.
4. Tillsätt resterande ingredienser och kör på medelhastighet i ca: 10 min. i degblandare tills degen börjar bli glansig på ytan och släpper fint från kanterna.
5. Låt vila i bunken under duk i ca: 20-30 min. Blanda alla ingredienser till mandelfyllningen till en jämn massa. Dela degen i två bitar.
”Saffransknut”
1. Kavla ut biten till ca: 30 cm bred och ca: 50 cm lång. Stryk på mandelfyllning.
2. Vik degen på bredden, skär remsor ca: 2 cm breda (50-60 g). Rulla knutar.
3. Sätt på plåt med papper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek.
4. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och hyvlad mandel.
5. Grädda i 200°C i 8-10 min.
Tips: Saffransknutarna är även goda med lite russin eller syltad frukt. Strö på mandelfyllningen innan den viks ihop. Det är även fint att grädda knutarna i pappersform.
”Saffransfläta”
1. Dela degen på 12 små bitar, ca 50 g styck.
2. Forma först till runda, sedan till något avlånga stycken, låt dessa vila någon minut. Rulla ut degstyckerna till avlånga strängar, ca 30 cm. Gör en ögla på mitten, vik igenom, vrid runt och forma en liten fläta.
3. Låt jäsa under duk till dubbel storlek.
4. Pensla med ägg. Grädda i 225°C i 6–8 minuter, till fin ljus färg.