Saffransdoftande fisksoppa

Tillagningstid:

sopptallrik

Publicerat:

Tillagningstid:

En smakrik soppa med flera sorters fisk, skaldjur och grönsaker. Mustigt kryddad med bland annat saffran, och en ”fusk-aioli” till serveringen.

Ingredienser

6–8 portioner

Fisksoppa

  • 2 st
    purjolökar
  • 1 st
    fänkål
  • 1 msk
    smör
  • 1 msk
    olivolja
  • liter
    vatten
  • 5 dl
    torrt vitt vin
  • 8 dl
    vispgrädde
  • 4 tärning(ar)
    fiskbuljong
  • dl
    koncentrerad hummerfond
  • 1 tsk
    salt
  • 1 g
    saffran
  • 2 krm
    curry
  • tsk
    paprikapulver
  • ½ tsk
    cayennepeppar
  • 5 st
    tomater
  • 250 g
    haricots verts
  • 500 g
    laxfilé, skinn- och benfri
  • 500 g
    marulk, havskatt eller liknande, filé
  • 250 g
    kräftstjärtar, frysta

Musslor till soppan

  • 1 påse(ar)
    musslor, färska eller frysta
  • 2 dl
    torrt vitt vin
  • 1 dl
    vispgrädde
  • 1 dl
    persilja, hackad
  • 1 dl
    purjolök, hackad
  • 1 krm
    svartpeppar

Falsk aioli

  • 4 dl
    crème fraiche
  • 2 msk
    majonnäs
  • 2 klyfta(or)
    vitlök, pressade
  • 2 tsk
    dijonsenap

Så lagar du