Saffransdoftande quinoasallad med rödbetor och rostade hasselnötter
Tillagningstid:
Publicerat:
2013-11-13Tillagningstid:
Vegetariskt när det är som roligast! Mycket smak och en härlig doft sprider sig i köket under matlagningen.
Ingredienser
4 portioner
- 500 grödbetor
- 2 mskbalsamvinäger
- 1 mskhonung
- 1 tsktimjan, torkad
- 200 ggröna sojabönor, tinade
- 1 stäpple, skivat
- 80 grucola
- 150 gfetaost, smulad
- 1 stgranatäpple, kärnorna
- 1 dlrostade, skalade hasselnötter (valfritt)
- salt, peppar, olja till stekning
Quinoa
- 3 dlquinoa
- 6 dlvatten
- 1 nypa(or)saffran
- 4 cmfärsk ingefära, riven
- 2 stvitlöksklyftor, skivade
- 1 stpiri-piri, skivad
- 3 cmfärsk gurkmeja, riven eller ½ tsk torkad
- 1 tärning(ar)grönsaks- eller hönsbuljong
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva betorna (använd gärna handskar), lägg i ugnsfast form.
2. Ringla på olja, strö på timjan, salt och peppar. Baka tills de är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd, cirka 20 minuter. Koka quinoa (nedan).
3. Ta ut betorna, ringla på vinäger och honung, rör om (spara lite vinäger och honung till garnering). Varva betor, bönor, quinoa (se tillagning nedan), äpple och rucola på ett fat.
4. Toppa med fetaost, granatäpple och nötter. Ringla på resterande vinäger och honung.
Quinoa
1. Skölj quinoa, låt rinna av. Fräs saffran, ingefära, vitlök, piri-piri och gurkmeja i olja.
2. Tillsätt quinoa och låt den gärna få lite färg. Häll på vatten och buljong och låt koka i 15 minuter.