Saffransgryta med fisk och skaldjur
Ingredienser
2portioner
- 1stor gul lök
- morötter
- 100gfänkål
- 15cmpurjolök
- 2klyfta(or)vitlök
- 1dlfärsk hackad dill, löst packad, eller 3 msk fryst
- 5dlgrädde
- 1-2tsksambal oelek
- 150gräkor, skalade
- 150gtorsk
- 1kuvert saffran
- valfri pasta, till servering
Så lagar du
1. Gnugga morötterna rena och skiva dem – gärna lite på snedden så blir skivorna snygga. Strimla fänkål och purjolök.
2. Hacka gul lök tillsammans med finhackad vitlök och låt den mjukna i en klick smör i en traktörpanna eller i en stekpanna med höga kanter.
3. Ha ner morotsskivorna i pannan och dra upp värmen lite. Stek någon minut. Fortsätt steka under omrörning och addera extra smör om det går torrt.
4. Slå på vitt vin och rör sedan i hackad dill, grädde, saffran och sambal oelek. Låt allt puttra under lock i 10 minuter. Tillsätt torsken (tinad) mot slutet och låt koka i 3 minuter, eller tills den precis är färdig.
5. Handskala räkorna och strössla dem över grytan precis innan servering.
6. Servera med kokt pasta.