Saffranskål med rostade kastanjer

Saffranskål med rostade kastanjer

Ingredienser

2portioner

  • 200g
    kinakål
  • ½liter
    hönsbuljong
  • 2st
    salladslökar
  • 100g
    äkta kastanjer
  • ½paket
    saffran
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    socker
  • 2msk
    majsmjöl utblandat i 4 msk kallt vatten

Så lagar du

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör ett kryss i toppen på kastanjerna och ställ dem med toppen uppåt i en ugnsfast form. Kastanjerna står stadigare om man först häller lite grovkornigt salt i formen som kastanjerna kan tryckas ned i.

Ställ in i ugnen och rosta i c:a 15-20 minuter. Om kastanjerna rostas en längre tid kan de bli lite för hårda.

Koka upp rikligt med vatten i en kastrull.

Välj de innersta bladen i salladskålshuvudet. Dela gärna bladen på mitten så att den lite stabbigare basen separeras från den tunnare ljusgröna toppen.

Lägg först ner de kraftigare bladen i det kokande vattnet och förväll i 2 minuter

Lägg därefter i de tunnare toppbladen och koka i ytterligare 1 minut.

Häll av i durkslag och kyl av omedelbart med kallt vatten.

Skala kastanjerna och ställ åt sidan

Koka upp hönsbuljongen.

Riv under tiden salladbladen på längden i centimeterbreda strimlor.

Smaksätt hönsbuljongen med salt, socker och saffran.

Red av med majsmjölsblandningen.

Lägg ner kinakålen och kastanjerna och låt allting bli varmt.

Häll upp i skålar och servera.

Fredrik om receptet:
Varför äter man kinakål som råkost när man kan avnjuta den så här? Denna stackars grönsak blev omåttligt populär i Sverige på 70-talet innan vi visste bättre. Här har salladskålen upphöjts till matkonst, av den skicklige kocken Cai Chunshuan. Kastanjerna är mycket viktiga i sammanhanget, de skapar ett tuggmotstånd och kompletterar kinakålen som annars skulle kunna upplevas lite sladdrig.

Dela det här receptet med dina vänner!