Saffranslax med räkor

Saffranslax med räkor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Festlig laxrätt med saffranstäcke och räkor från Maud Onnermark.

Ingredienser

8portioner

  • 1 ¼kg
    laxfilé, gärna utan skinn
  • 2tsk
    salt
  • ½
    kuvert saffran, ca ½ krm
  • 1msk
    kokande vatten
  • 2dl
    crème fraiche
  • 4dl
    riven lagrad ost, 100 g
  • 500g
    räkor med skal
  • 1
    röd snackpaprika
  • 1dl
    finhackad dill
  • finrivet skal av 1 ekologisk citron

Potatis med grönt

  • 900g
    små delikatesspotatisar
  • 500g
    späda morötter
  • 1knippa(or)
    rädisor
  • 1
    bunt grön sparris
  • olivolja

Tillbehör

  • citronklyftor

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda finstött saffran med 1 msk kokande vatten och låt stå och dra minst 10 minuter. Salta laxfilén.

3. Skala räkorna, tärna paprikan fint, hacka dillen och finriv citronskalet. Blanda alltsammans.

4. Blanda crème fraiche med saffransvattnet och osten. Lägg laxfilén i en ugnsform. Bred saffrankrämen över laxfilén. Stek i nedre delen av ugnen ca 25 minuter, tiden beror tjockleken på laxfilén.

5. Sätt på saltat kokvatten i en stor kastrull. Borsta potatis och morötter väl eller skala och dela dem i bitar om det behövs. Ansa sparris och rädisor. Skär sparrisen i bitar och dela ev rädisorna.

6. Lägg ner potatisen i det saltade kokvattnet och låt den koka 10–15 minuter. Lägg därefter ner morötterna och låt dem koka ca 5 minuter. Lägg ner sparris och rädisor sist och låt dem koka med de sista minuterna. Häll av vattnet och blanda med 1 msk olivolja.

7. Lägg räk- och paprikablandningen i mitten på den färdigstekta laxen och servera med potatisen med grönsakerna samt citronklyftor.

Dela det här receptet med dina vänner!