Saffranspäron med glass och pepparkakscrunch

Inlagda päron i två glasburkar. Burkarna är dekorerade med namnlapp. I bakgrunden syns fruktskålar.

Publicerat:

Tillagningstid:

Här lägger vi krutet på själva päronen, som du med fördel gör dagen innan. Gör gärna dubbel sats, resterna brukar vara uppskattade och upplagt i burk blir det även en fin present. Päronen är även goda som fyllning i rulltårta.

Ingredienser

4portioner

  • 1paket
    saffran
  • 1
    vaniljstång, delad och urskrapad
  • 5dl
    socker
  • 2
    citroner, varav en pressad + en skivad ekocitron
  • 7dl
    vatten
  • 2msk
    Limoncello eller citruslikör (valfritt)
  • 4
    päron (fasta)

Till servering

  • 4dl
    vaniljglass
  • 2dl
    grädde, lättvispad (valfritt)
  • 4
    pepparkakor

Så lagar du

1. Skala päronen, lägg genast ner dem i citronvatten.

2. Koka upp päron, saffran, vanilj, socker, skivad ekoligisk citron och vatten i en stor kastrull. Lagen ska täcka päronen. Lägg på ett lite mindre lock eller bakpapper om päronen vill åka upp ovanför ytan. Låt sjuda någon minut. Känn med sticka att päronen börjat mjukna men ännu har kvar tuggmotstånd. Låt svalna i lagen.

3. Lägg päronen i väl rengjorda glasburkar, häll lagen över. Låt svalna och ställ i kyl. 

Serveringstips

Kärna ur och skär päronen som solfjädrar snett från sidan. Servera med glass, pepparkakssmulor och vispad grädde.

Ännu mer julinspiration ser du i Susannes gröna jul på SVT Play.

Dela det här receptet med dina vänner!