Saffranspäron med glass och pepparkakscrunch
Publicerat:
2016-12-13Tillagningstid:
Här lägger vi krutet på själva päronen, som du med fördel gör dagen innan. Gör gärna dubbel sats, resterna brukar vara uppskattade och upplagt i burk blir det även en fin present. Päronen är även goda som fyllning i rulltårta.
Ingredienser
4portioner
- 1paketsaffran
- 1vaniljstång, delad och urskrapad
- 5dlsocker
- 2citroner, varav en pressad + en skivad ekocitron
- 7dlvatten
- 2mskLimoncello eller citruslikör (valfritt)
- 4päron (fasta)
Till servering
- 4dlvaniljglass
- 2dlgrädde, lättvispad (valfritt)
- 4pepparkakor
Så lagar du
1. Skala päronen, lägg genast ner dem i citronvatten.
2. Koka upp päron, saffran, vanilj, socker, skivad ekoligisk citron och vatten i en stor kastrull. Lagen ska täcka päronen. Lägg på ett lite mindre lock eller bakpapper om päronen vill åka upp ovanför ytan. Låt sjuda någon minut. Känn med sticka att päronen börjat mjukna men ännu har kvar tuggmotstånd. Låt svalna i lagen.
3. Lägg päronen i väl rengjorda glasburkar, häll lagen över. Låt svalna och ställ i kyl.
Serveringstips
Kärna ur och skär päronen som solfjädrar snett från sidan. Servera med glass, pepparkakssmulor och vispad grädde.
Ännu mer julinspiration ser du i Susannes gröna jul på SVT Play.