Saffransris med mormors kebab

Saffransris med mormors kebab

Publicerat:

Tillagningstid:

Mormors goda kebabspett med saffransris är en rätt vi brukade äta hos just mormor. Sötman från russinen och nötsmaken från pinjenötterna, tillsammans med saffranet är en god kombination och man kan inte låta bli att ta om. Kebaben liknar turkisk köfte, med persilja blandat i spetten. Persilja är en viktig ingrediens i flera av våra irakiska rätter.

Ingredienser

6portioner

  • 500g
    ris
  • 1dl
    rapsolja
  • 6dl
    varmt vatten
  • 1-2
    gula lökar
  • 1msk
    salt
  • 1dl
    russin
  • 1dl
    pinjenötter
  • olja till stekning
  • 30g
    saffran
  • 1msk
    vatten
  • 500g
    nötfärs
  • 1-2tsk
    salt
  • 1-2tsk
    svartpeppar
  • 1dl
    finhackad persilja
  • 1tsk
    chilipeppar
  • 1
    ägg
  • olja till stekning

Så lagar du

  1. Stek ris i en stekpanna med rapsolja i 1 minut. Häll vatten och salt över riset. Låt koka på låg värme ca 20 minuter.
  2. Skala och hacka löken/lökarna.
  3. Blanda nötfärs med salt, svartpeppar, persilja, chilipeppar, hackad lök och ägg. Ägget gör nötfärsen saftig.
  4. Forma nötfärsen till ca 6 avlånga kebaber, stick in grillspett och stek några minuter på båda sidorna i en stekpanna med olja tills den är genomstekt. Det går också bra att grilla kebaberna.
  5. Stek russin och pinjenötter i annan panna.
  6. Blanda saffran med ca 1 msk vatten. Ringla saffransblandningen över riset.
  7. Strö russin och pinjenötter över riset. Servera kebaben på en tallrik bredvid riset.

Dela det här receptet med dina vänner!