Saffransrisotto med ärtor och vitt vin

Saffransrisotto med ärtor och vitt vin.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Gino lär dig att laga den perfekt krämiga risotton.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    arborioris
  • 200g
    frysta ärter, tinade
  • 1
    stor lök, finhackad
  • 6msk
    olivolja
  • dl
    vitt vin eller rosévin
  • 80g
    smör
  • ½tsk
    saffransstänglar
  • 80g
    grana padano-ost, finriven
  • 1,3liter
    vegetarisk buljong, av buljongtärningar
  • efter smak
    salt och peppar

Så lagar du

1. Förbered buljongen. Blanda saffran med 4 msk het buljong.

2. Värm olivolja i en stor, tjockbottnad stekpanna över medelhög värme.

3. Stek ris och lök i ca 4 minuter. Löken ska vara mjuk, men inte tagit färg. Rör om med träslev under tiden.

4. Häll vin över riset och låt koka i någon minut tills alkoholen avdunstat.

5. Rör ner saffransblandningen.

6. Häll i några slevar buljoing och låt sjuda tills buljongen kokat in i riset. Tillsätt då ytterligare några slevar. Rör hela tiden med en träslev.

7. Fortsätt tills all buljong är slut eller tills riset är nästan färdigt, det bör ta ca 15-17 minuter.

8. Ca 2 minuter innan riset är klart, ta bort stekpannan från värmen och rör ner ost, smör och ärtor.

9. Rör snabbt och bestämt i en halvminut så att stärkelsen i riset löses ut och gör såsen extra krämig.

10. Smaka av med salt och peppar och servera omedelbart.

Dela det här receptet med dina vänner!