Saft på rallarros

Saft på rallarros

Publicerat:

Tillagningstid:

Mjölkört, eller rallarros, som den också kallas, används traditionellt för att kreaturen ska ge mer och bättre mjölk. Bladen går att torka och/eller fermentera till te och de ätbara blommorna gör man en rosa, mycket välsmakande saft på. Receptet kommer från Eva Gunnare, Jokkmokk. Räkna med tre dagar för att låta saften dra.

Ingredienser

  • 30
    rallarrosblommor
  • kg
    socker, ekologiskt
  • 1-2
    citroner, ekologiska
  • 40g
    citronsyra
  • 2liter
    vatten

Så lagar du

1. Använd 30 blommor (när de blommar som mest). Bryt antingen av hela toppen från där blommorna börjar, eller repa av. Repar du av kan det behövas ca 40 blommor.

2. Koka upp vattnet och häll över sockret i en stor (ca 5 liter) kastrull. Rör tills sockret smälter.

3. Låt svalna och lägg i blommorna tillsammans med tvättade och skivade citroner samt citronsyran.

4. Rör så att allt blandas ordentligt.

5. Låt stå svalt (ca 8-10 grader) med lock på i 5-6 dagar. Rör någon gång då och då.

6. Sila av och häll upp på väl rengjorda flaskor.

Tips

Jag brukar konservera i ugn på ca 90 grader i en halvtimma. Men det går lätt att frysa in saften också. Se då till att inte fylla ända upp i så fall. Saften håller ca 3 veckor i kylskåp. Späs med ca 5 delar vatten. Är också fantastiskt gott att tillsätta bubbelvatten - blir då som en alkoholfri, rosa champagne! På försommaren kan man plocka de rödaktiga skotten som skjuter upp ur marken som sparris. Bryt av de kraftigaste och skölj. Goda att äta som de är, hacka i sallad (både stjälkar och bladkvast kan användas), eller fräs hastigt i smör och salta. Som en riktig primör!

Här hittar du mer om Eva Gunnare i Jokkmokk som har en passion för naturens skafferi.

Dela det här receptet med dina vänner!