Saftig morotskaka med saffransfrosting

Saftig morotskaka med saffransfrosting

Publicerat:

Tillagningstid:

Saftig och kryddig kaka toppad med extra krämig frosting. Receptet är också ett bra sätt att använda upp resterna från råsaftpressning.

Ingredienser

30portioner

Morotskaka

  • 3st
    ägg
  • dl
    strösocker
  • dl
    brun farin
  • 5dl
    vetemjöl
  • tsk
    bikarbonat
  • tsk
    bakpulver
  • 2tsk
    pepparkakskryddor
  • 2tsk
    vaniljpulver
  • 2dl
    matolja
  • 1burk(ar)
    krossad ananas, avhälld (liten bruk)
  • 5dl
    morötter, finrivna eller fruktkött från råsaftpressning
  • 2dl
    valnötter, grovt hackade (valfritt)
  • ¼g
    saffran (ett halvt paket)
  • ½dl
    grädde
  • 500g
    naturell färskost
  • 125g
    smör, mjukt
  • 4dl
    florsocker (kan minskas efter egen smak)
  • 1tsk
    vanlijpulver
  • 1st
    apelsin, det rivna skalet

Garnering

  • rostade valnötter eller mandelspån

Så lagar du

1. Klä en långpanna, cirka 30x40 cm med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa upp ägg och socker fluffigt. Blanda samtliga torra ingredienser, sikta ner i äggsmeten. Tillsätt olja, ananas, morötter och nötter.

3. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Kontrollera kakan med en sticka mot slutet av gräddningen eftersom gräddningstiden ofta varierar mellan olika ugnar. Låt svalna.

4. Gör frosting: Mortla saffran med en tesked strösocker, koka upp i grädden och låt svalna. Vispa samtliga ingredienser fluffigt med elvisp.

5. Bred över kakan. Garnera med nötter om du önskar. Ställ kallt och skär i bitar.

Tips

Kakan går bra att frysa både med och utan frosting.

Dela det här receptet med dina vänner!