Saftiga älgbiffar med gräddsås

Saftiga älgbiffar med gräddsås och mandelpotatispuré med smörstekta kantareller.

Publicerat:

Tillagningstid:

Saftiga älgbiffar i krämig gräddsås är en perfekt bjudrätt eftersom du kan förbereda både biffar och sås i god tid och värma upp just innan serveringen. Om du vill kan du ha svamp i såsen, det ger en extra smakdimension.

Ingredienser

5portioner

Biffar

  • 500g
    älgfärs
  • 1dl
    havregryn
  • 1dl
    mjölk eller vatten
  • 1
    ägg
  • 1
    gul lök, riven
  • 1
    ekologisk citron, det gula av skalet rivet
  • 1msk
    färska örter, t ex rosmarin, timjan, persilja
  • 1msk
    fransk senap
  • 2msk
    potatismjöl
  • 1-2tsk
    salt
  • 1tsk
    vit- eller svartpeppar
  • smör till stekning

Gräddsås

  • 2
    gula lökar, skivade
  • 3dl
    grädde, valfri fetthalt men kokbar
  • smaksättning: vinbärsgelé, fransk senap, messmör (välj någon av dessa), salt, peppar
  • majsena (valfritt)

Till servering

  • potatismos eller pressad potatis
  • vinbärsgelé eller rårörda lingon
  • valfria grönsaker

Så lagar du

1. Blanda havregryn och mjölk, låt svälla 10 minuter.

2. Blanda färs, peppar och salt tills färsen börjar bindas ihop. Tillsätt resterande ingredienser. Blanda väl. Låt gärna stå en stund i kylen.

3. Fukta händerna lätt med kallt vatten, forma bollar, platta ut till pannbiffar och lägg på vattensköljt fat eller bakpapper.

4, Provstek en liten biff, smaka av och korrigera kryddning och konsistens efter din smak. Tillsätt lite mer potatismjöl om biffarna inte håller ihop.

5. Stek den skivade löken gyllene, lägg åt sidan på ett fat.

6. Stek biffarna gyllene i smör i omgångar i samma stekpanna, lägg på fatet vid sidan.

7. Efter sista stekningen slår du 1 dl vatten i pannan, låt bottensatsen lösas upp och häll i grädde.

8. Koka upp och smaka av med gelé, senap, messmör, salt och peppar. Red av med majsena om du önskar tjockare sås. Lägg tillbaka biffarna och löken i såsen.

9. Servera med vinbärsgelé och potatismos.

Tips

För speciella tillfällen kan du blanda ner en bit ädelost i såsen – jättegott!

Dela det här receptet med dina vänner!