Saftigt surdegsbröd

Saftigt surdegsbröd.

Publicerat:

Smakrikt surdegsbröd efter konstens alla regler!

Ingredienser

  • 300g
    vatten (ca 20-30 grader varmt)
  • 200g
    råsurdeg (se relaterat recept)
  • 480g
    vetemjöl special eller liknande
  • 13g
    salt

Så lagar du

1. Blanda alla ingredienser utom salt i en blandare ca 10 minuter (för hand ca 20-25 minuter).

2. Tillsätt därefter saltet och blanda ytterligare ca 3-5 minuter (för hand 5-6 minuter).

3. Lägg degen i en inoljad (raps- eller solrosolja) plastlåda med lock i 1 timme.

4. Stöt och vik degen och låt den ligga ytterligare en timme i lådan.

5. Stöt och vik degen en gång till och låt degen ligga i lådan i 40 minuter.

6. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bord och forma försiktigt en limpa utan att stöta ur luften.

7. Lägg degen i en mjölad korg (eller en korg försedd med mjölad duk). Låt korgen med degen stå i kylen minst 12 timmar eller helst ca 40-50 timmar.

8. Sätt på ugnen så varmt som möjligt 250-270 grader (ej varmluft) med en baksten i.

9. När ugnen nått önskad temperatur är det dags att försiktigt stjälpa ur degen ur korgen på en bakspade eller liknande. Var försiktig så att degen inte sjunker ihop. Snitta ytan med en vass kniv, då bestämmer du själv var det ska spricka.

10. Öppna ugnen och för försiktigt över degen på den varma bakstenen. Spraya med vatten och stäng ugnen fort.

11. Sänk temperaturen till ca 220 grader och grädda brödet i ca 45-55 minuter beroende på ugn.

Dela det här receptet med dina vänner!