Saftkräm surprise

Saftkräm surprise

Publicerat:

Tillagningstid:

Serveras med en vaniljfyllning som smakar så underbart att det kommer att överraska dina gästers smaklökar.

Ingredienser

6portioner

Saftkrämssylt

  • 100g
    färska hallon
  • 100g
    hackad rabarber
  • ½
    vaniljstång
  • ¾dl
    vatten
  • 50g
    socker
  • ½
    citron
  • 3
    gelatinblad

Vaniljkräm

  • ½
    vaniljstång
  • 60g
    socker
  • 25g
    majsstärkelse
  • 3dl
    mjölk, 3 %
  • 1
    äggula
  • 1
    gelatinblad
  • 2dl
    vispgrädde
  • 1
    platta vit choklad, rumstempererad
  • lite mald kanel att strö över

Så lagar du

1. Börja med sylten. Skär vaniljstången och skrapa ut fröna. Krossa kornen på bordet med lite socker så att kornen separeras.

2. Koka vaniljsocker, den tomma vaniljstången, vatten, socker, all frukt och saften från citronen tills de är mjuka, i ca 15 minuter under lock. Lägg samtidigt gelatinet i blöt i kallt vatten.

3. Ta bort kastrullen från värmen. Låt röran svalna något i fem minuter. Vrid ur gelatinet och lägg i. Rör om ordentligt, skumma av och fiska upp vaniljstången. Låt svalna. Häll upp röran i sex glas.

4. Låt burkarna stå i kylskåp minst två timmar. För kortare tillagningstid ställ i frysen i 45 minuter.

5. Gör vaniljkrämen. Lägg gelatinet i kallt vatten. Skär vaniljstång och skrapa ut fröna. Krossa kornen på bordet med lite socker så att kornen separeras. Koka ihop 2 dl mjölk och den tomma vaniljstången i en kastrull.

6. Blanda vaniljsocker, socker och majsmjöl i en skål. Vispa ihop med den återstående decilitern mjölk. Tillsätt äggula och vispa igen. När mjölken kokar, häll "vaniljblandningen" i den kokande mjölken. Vispa ihop några sekunder tills det tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen. Vrid ur gelatinbladen och lägg i den varma grädden. Rör om ordentligt.

7. Häll upp krämen i en skål och täck med plastfolie (lägg direkt på krämen så att ingen kondens bildas). Ställ i kylskåp under minst en timme.

8. Häll den kalla krämen i en ny skål. Vispa vispgrädden lätt i en annan skål och blanda sedan ner i den kalla krämen. Häll över i en sprits och fördela jämnt i glasen med saftkrämen.

9. Skär långa flagor av vit choklad med en kökskniv och placera flingor elegant på toppen. Sikta lite kanel över. Servera desserten kallt.

Dela det här receptet med dina vänner!