Ingredienser
4portioner
- 6stfärska fikon
- 2stspäda vitlökar
- 0,75dlbalsamicovinäger
- 1mskhonung
- 1dlolivolja
- ½dlmandel
- ½dlvalnötter
- 150gchêvre
- 200gmachesallad - tvättad
- salt
Så lagar du
Dela fikonen på längden och bryn dom på snittsidan i lite olivolja. Lägg dom sedan till sidan på t ex en tallrik. Om ni har hittat färsk och späd vitlök - tvätta rötterna ordentligt och skär ner dessa mycket fint. Hacka resten av vitlöken i ca 0,5 cm breda strimlor.
Värm upp ca ½ dl olivolja i ett stekjärn och fräs vitlöksrötterna hastigt.
Tillsätt resten av den strimlade vitlöken och fräs hastigt. Salta med lite flingsalt.
Häll i balsamicovinäger och honung. Koka samman i ca 30 sekunder och lägg sedan i de stekta fikonen med stekytan nedåt i pannan.
Dra den till sidan och låt dom ligga och dra ett par minuter innan servering.
Under tiden rosta nötter och mandel i olja tills dom har fått fin färg.
Ta upp ur oljan och salta dom genast.
Lägg upp machesallad på en tallrik eller ett fat och lägg sedan på fikonen, de rostade nötterna och bryt fina bitar av chêvre som du lägger på salladen.
Ringla balsamico-reduktionen över salladen och servera genast.