Sallad på rivet lamm och pumpa med smaker från Marocko

Varmsallad i silverskål som ligger på köksbänk

Publicerat:

En matig och kryddrik sallad med inspiration från Maracko.

Ingredienser

4portioner

Ingredienser

  • 600g
    benfri lammnacke- rygg eller bog
  • 1st
    gul lök (stor)
  • 4klyfta(or)
    vitlök (stora)
  • 1st
    stor morot
  • 2tsk
    korianderfrön
  • 2st
    stjärnanisar
  • 1st
    stor kanelstång
  • 5st
    hela nejlikor
  • 1st
    lagerblad
  • 1st
    skalet av en stor apelsin
  • 2dl
    vitt vin
  • 5dl
    köttbuljong av god kvalité
  • 2msk
    honung
  • 1dl
    gula russin
  • 1tsk
    havssalt
  • dl
    fullkornsbasmatiris
  • dl
    tätt packad färsk stark mynta
  • dl
    tätt packad färsk bladpersilja
  • ½dl
    skalade pistagenötter
  • 1st
    litet granatäpple
  • ½st
    inlagd citron, skalet
  • 1st
    ekologisk butternutpumpa (ca 1 kg)
  • 2tsk
    salt
  • 2msk
    lönnsirap
  • 1msk
    olivolja
  • 3msk
    färskpressad citronsaft
  • 3msk
    olivolja
  • 1tsk
    salt
  • 2tsk
    sumac

Så lagar du

Aromatiskt rivet lamm

1. Värm ugen till 175 grader.

2. Skär köttet i stora bitar. Häll olja i en gjutjärnsgryta och bryn köttet tills färgen är mörk brun och ytan knaprig. Ställ köttet åt sidan på en tallrik, låt fettet vara kvar i grytan.

3. Skär löken i stora bitar, slå sönder vitlöksklyftorna med en kniv och tvätta och skär moroten i stora bitar. Bryn grönsakerna i grytan tills de fått färg och har mjuknat.

4. Lägg i alla kryddor och stek ytterligare i 1 minut, tills kryddorna doftar gott.

5. Lägg i köttet och tillsätt appelsinskalet, vitt vin, buljong, honung, russinen och 1 tsk salt.

6. Täck grytan med lock och ställ den i ugnen för ca 2-3 timmar, tills köttet går lätt sönder.

7. Under tiden, koka riset och låt det svalna.

8. Plocka bort köttbitarna ur grytan och ställ dem i en ugnsform. Sila vätskan in i ugnsformen, pilla bort russinen ur silen (de skall komma i salladen).

9. Riv köttet i mindre bitar med hjälp av två gafflar, tillsätt riset och ställ åt sidan (låt inte stå mer än 20 minuter, annars sugs all vätska upp).

10. Tillred pumpan (se recept nedan).

11. Efter pumpan kommit ur ugnen, sänk temperaturen till 200 grader och lägg formen med köttet och riset i ugnen och grädda tills köttet och riset är krispigt och att de nästan sugit upp all vätska (det skall fortfarande vara fuktigt), i ca 30 minuter Smaksätt med salt.

12. Under tiden, hacka örterna och nötterna, plocka bort fröna ur granatäpplet. Skär bort fruktköttet ur den inlagda citronen, och hacka skalet riktigt smått.

13. Blanda rostade pumpan med köttet och färska örterna, hackade pistagenötter, granatäppelkärnor, inlagda citronen och russinen du tagit åt sidan. Blanda i vinägretten (recept nedan).

Tips

Du kan förbereda köttet föregående dag, men riv inte det i så fall. Lägg köttkuberna i ett kärl och täck med buljongen. Sedan kan du riva det följande dag och förbereda det enligt receptet. Du kan också koka riset och rosta pumpan föregående dag.

Rostad pumpa

1. Värm ugnen till 220 grader.

2. Tvätta pumpan noggrant med en grov borste.

3. Skär pumpan på hälften på bredden och sedan på längden. Gröp ur fröna och skär till ca 1 cm tjocka halvmånar.

4. Smaksätt pumpan med salt, lönnsirap och olivolja. Rör om och rada bitarna på en ugnsplåt.

5. Grädda i ca 15 minuter tills pumpan har mjuknat.

6. Lägg ugnen på grillmotstånd och grilla pumpan tills den fått mycket färg.

7. Blanda som ljummen i salladen.

Vinägrett

Blanda samman alla ingredienser och servera med salladen.

Tips

Sumac hittas i asiatiska eller etniska mataffärer. De har en mild, syrlig smak. Du kan slopa den ifall du inte hittar.

Dela det här receptet med dina vänner!