Salladsplock med waldorflax

Salladsplock med waldorflax

Publicerat:

Tillagningstid:

Krispiga blad av endive eller sallad toppas med en Waldorfinspirerad röra med rökt lax – enkelt, aptitretande, supergott. Hoppa över att förvälla sellerin om du vill ha lite mer tugg i röran.

Ingredienser

4portioner

  • 100g
    rotselleri
  • 1st
    äpple
  • ½dl
    majonnäs
  • ½dl
    creme fraiche (34% fetthalt)
  • 1tsk
    pressad citronsaft
  • 1krm
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar
  • 100-150g
    kallrökt lax
  • 12st
    blad av endive eller hjärtsallad (gemsallad)

Så lagar du

1. Skala och skölj sellerin. Skiva den tunt och strimla tändsticksfint, eller använd mandolin med strimlare. Lägg strimlorna i kokande vatten cirka 1 minut, häll av i durkslag och spola med kallt vatten. Låt rinna av väl, gärna på hushållspapper.

2. Tvätta äpplet och strimla lika fint som sellerin. Blanda majonnäs, crème fraiche, citronsaft, salt och peppar. Hacka laxen fint. Rör ner lax, selleri och äpple i dressingen, låt gärna stå svalt en stund att mogna. Servera på endive- eller salladsblad – eller bitar av knäckebröd.

Dryckestips

Vitt vin:
2014 Domaine Lalande Sauvignon Blanc, Frankrike
Nr 75181, 69 kr

2014 Leitz Eins Zwei Dry Riesling, Tyskland
Nr 5822, 99 kr

Alkoholfri öl:
Paulaner Hefe Weissbier, Tyskland
Nr 1993, 14 kr/50 cl

Dela det här receptet med dina vänner!