Salladsplock med waldorflax
Publicerat:
2015-11-17Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 100grotselleri
- 1stäpple
- ½dlmajonnäs
- ½dlcreme fraiche (34% fetthalt)
- 1tskpressad citronsaft
- 1krmsalt
- 1krmnymalen svartpeppar
- 100-150gkallrökt lax
- 12stblad av endive eller hjärtsallad (gemsallad)
Så lagar du
1. Skala och skölj sellerin. Skiva den tunt och strimla tändsticksfint, eller använd mandolin med strimlare. Lägg strimlorna i kokande vatten cirka 1 minut, häll av i durkslag och spola med kallt vatten. Låt rinna av väl, gärna på hushållspapper.
2. Tvätta äpplet och strimla lika fint som sellerin. Blanda majonnäs, crème fraiche, citronsaft, salt och peppar. Hacka laxen fint. Rör ner lax, selleri och äpple i dressingen, låt gärna stå svalt en stund att mogna. Servera på endive- eller salladsblad – eller bitar av knäckebröd.
Dryckestips
Vitt vin:
2014 Domaine Lalande Sauvignon Blanc, Frankrike
Nr 75181, 69 kr
2014 Leitz Eins Zwei Dry Riesling, Tyskland
Nr 5822, 99 kr
Alkoholfri öl:
Paulaner Hefe Weissbier, Tyskland
Nr 1993, 14 kr/50 cl