Salmorejo

Tillagningstid:

Salmorejo med krispiga krutonger.

Publicerat:

Tillagningstid:

Smakrik, snabblagad soppa maxad med sommarens grönsaker och toppad med krispiga krutonger. Servera antingen som förrätt eller som varmrätt med mer matiga tillbehör. Underbart fräscht och mättande, perfekt att hälla på flaska och ta med på picknick.

Ingredienser

4 portioner

Salmorejo

  • 1 kg
    tomater
  • ca ½ kg
    andra grönsaker, t ex 1 gurka, 1 grön paprika, och 1 selleristjälk eller grillad paprika på burk
  • 3 msk
    olivolja
  • 2 msk
    vinäger (sherry eller äppelcider)
  • 2 skiva(or)
    mjukt bröd utan kanter (kan uteslutas, ger dock en krämigare soppa)
  • 1
    vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • 1
    liten bit chili

Krispiga krutonger

  • mjukt bröd, t ex grekiskt lantbröd, levain (surdegskrutonger är min favorit)
  • olivolja
  • flingsalt

Så lagar du