Salta och söta Scones

Salta och söta Scones

Publicerat:

Variera dina scones med antingen en söt elller en salt fyllning, eller varför inte både och? Servera gärna med brynt smör eller äppelmarmelad med smak av karamell.

Ingredienser

Grunddeg:

  • 100g
    smör
  • 3dl
    mjölk
  • 7dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    salt

Söt fyllning:

  • kanel

Salt fyllning

  • vitost/feta
  • paprikapulver
  • grovrivna morötte
  • sesamfrön

Vispat brynt smör

  • 250g
    rumsvarmt smör
  • ev. flingsalt

Äppelmarmelad med smak av karamel

  • 500g
    äpple t ex Aroma
  • 1 1/2dl
    ljus sirap
  • 2dl
    vatten
  • saft från 1/2 citron
  • 200g
    syltsocker
  • 1tsk
    malen kardemumma

Så lagar du

Degen:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Blanda mjöl (spara lite till utbakningen), bakpulver och salt.
  3. Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna.
  4. Dela smeten i två olika skålar: den ena ska bli en söt deg och den andra salt. Tillsätt ingredienser som du vill ha i den söta och i den salta smeten.
  5. Rör ner mjölkblandningen och blanda samman till en deg (2st).
  6. Forma degen (2st) till rulle på mjölad arbetsbänk och skär i 16 bitar.
  7. Doppa bitarna i sesamfrön och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.

Vispat brynt smör

  1. Lägg häften av smöret i en tjockbottnad kastrull. Smält och sjud smöret ända tills det är brynt. Först blir det bara smält, sen bubblar det, sen kommer det ett fint bubbeltäcke och strax därefter börjar det dofta fantastiskt gott och lite nötigt. Rör under tiden så att du inte bränner smöret.
  2. Låt smöret svalna något. Blanda det med resten av det rumsvarma smöret och vispa fluffigt med elvisp.
  3. Strö över lite flingsalt vid servering.

Äppelmarmelad med smak av karamell

  1. Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
  2. Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.
  3. Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter.
  4. Skumma noga om det behövs.
  5. Förvara kallt.

Dela det här receptet med dina vänner!