Saltrökta musslor och ostron

Saltrökta musslor och ostron

Publicerat:

med ostron- och jordnötspesto samt grillad gurka

Ingredienser

Till skaldjuren

  • 10st
    Ostron
  • 2st
    Gula lökar
  • Saltvatten (tänk kallsup i Atlanten)

Till ostronpeston

  • 1/2dl
    Färska jordnöter utan skal
  • 1/2dl
    God olivolja
  • 6st
    Ostron
  • 1 litenknippa(or)
    Basilika
  • 1 litenknippa(or)
    Bladpersilja

Till gurkan

  • 2st
    Gurkor (små)
  • Flingsalt

Så lagar du

Rökta ostron och musslor:

  • Gör upp en eld och sätt en platt sten i mitten för att hettas upp.
     
  • Skala och skiva löken fint. Lägg ut lökskivorna över stenen.
     
  • Placera ut ostronen och musslorna.
     
  • Blöt en tjock duk eller som i det här fallet, en säckväv i saltvattnet och täck skaldjuren med duken. Låt stå tills klara. Är stenen riktigt varm så tar detta 3-4 minuter.
     
  • Lägg upp skaldjuren på tallrik eller fat.
     

Ostronpeston:

  • Häll jordnötterna i en mortel och mortla till en hyfsat slät pasta.
     
  • Tillsätt ostron, örter och olivolja och mortla till en homogen pesto.


Gurkan:

  • Dela gurkorna på längden och grilla 3 minuter på galler över het glöd med snittytan nedåt.
     
  • Låt svalna något och skiva därefter gurkan fint. Salta.

Servera skaldjuren varma med ostronpeston och den grillade gurkan.

Dela det här receptet med dina vänner!