Saltrökta musslor och ostron
Publicerat:
2013-09-19med ostron- och jordnötspesto samt grillad gurka
Ingredienser
Till skaldjuren
- 10stOstron
- 2stGula lökar
- Saltvatten (tänk kallsup i Atlanten)
Till ostronpeston
- 1/2dlFärska jordnöter utan skal
- 1/2dlGod olivolja
- 6stOstron
- 1 litenknippa(or)Basilika
- 1 litenknippa(or)Bladpersilja
Till gurkan
- 2stGurkor (små)
- Flingsalt
Så lagar du
Rökta ostron och musslor:
- Gör upp en eld och sätt en platt sten i mitten för att hettas upp.
- Skala och skiva löken fint. Lägg ut lökskivorna över stenen.
- Placera ut ostronen och musslorna.
- Blöt en tjock duk eller som i det här fallet, en säckväv i saltvattnet och täck skaldjuren med duken. Låt stå tills klara. Är stenen riktigt varm så tar detta 3-4 minuter.
- Lägg upp skaldjuren på tallrik eller fat.
Ostronpeston:
- Häll jordnötterna i en mortel och mortla till en hyfsat slät pasta.
- Tillsätt ostron, örter och olivolja och mortla till en homogen pesto.
Gurkan:
- Dela gurkorna på längden och grilla 3 minuter på galler över het glöd med snittytan nedåt.
- Låt svalna något och skiva därefter gurkan fint. Salta.
Servera skaldjuren varma med ostronpeston och den grillade gurkan.