Salvia whiskey sour

Salvia whiskey sour i höga glas.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett gott och annorlunda sätt att ta tillvara på örter som t ex salvia, timjan, rosmarin är att koka sockerlag på dem. Sockerlag håller länge i kylskåp och det går också bra att frysa ner den. Sockerlagen kan användas till inläggningar, desserter, glass-smet, lemonad och drinkar. Varför inte i en skakad whiskey sour med salvia? Räkna med 10 timmar utöver tillagningstid för att låta sockerlagen dra.

Ingredienser

4portioner

Sockerlag

  • dl
    strösocker
  • 1dl
    vatten
  • 5
    salviablad

Whiskey sour

  • 20cl
    bourbon whiskey
  • 10cl
    citronjuice, färskpressad
  • 8cl
    salviasockerlag, kall
  • 1
    äggvita
  • salviablad och is till servering

Så lagar du

1. Börja med att koka sockerlag genom att blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp på svag värme tills sockret löst sig. Svalna och låt stå kallt åtminstone 12 timmar innan du tar upp salviabladen och häller upp sockerlagen på flaska. Ju längre den står med salvian desto mer smak.

2. Kyl glasen med is under tiden du gör drinken. Blanda alla ingredienser i en shaker tillsammans med 1-2 isbitar. Du får eventuellt göra två drinkar åt gången beroende på storlek på shaker.

3. Sätt på locket och skaka ordentligt tills du har en skummig drink. Häll på väl kylda glas och servera direkt eventuellt dekorerad med salviablad.

Tips

Gör gärna en större sats av sockerlagen när du väl kokar. Den klarar sig flera månader i kylskåp!

Dela det här receptet med dina vänner!