Sambal badjak

sambal-badjak-jpg

Publicerat:

Tillagningstid:

De flesta känner till chilisåsen sambal oelek. Sambal badjak är en stekt variant som är lite mer aromatisk, syrlig och kryddig. Anpassa mängden chili för att göra den så mild eller het som du önskar. Jättegod smaksättare i olika grytor, risrätter, till ägg och grönsaksrätter.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 200g
    urkärnad valfri chili (tex spansk peppar)
  • 250g
    charlottenlök
  • 4st
    stora vitlöksklyftor
  • 3msk
    solrosolja
  • 3msk
    mörkt muscovadosocker
  • 2msk
    garam masala
  • ½tsk
    malda korianderfrön
  • ½tsk
    mald, torkad ingefära
  • 4msk
    svampsoja (kinesisk soja)
  • 3msk
    pressad citronsaft
  • ½tsk
    salt

Så lagar du

1. Hacka chili, schalotten och vitlök fint. (om du vill ha en helt slät sås kan du mixa blandningen slät med stavmixer).

2. Fräs blandningen i olja tills löken är mjuk. Tillsätt garam masala, ingefära, koriander och socker och låt fräsa med tills allt går samman till en kladdig röra. Tillsätt soja och pressad citron och låt hastigt koka samman.

3. Häll på väl rengjord burk, låt kallna och förvara i kylskåp.

Tips: Använd som smaksättare i grytor, såser eller som tillbehör. Också vansinnigt gott på knäckebröd med jordnötssmör, skivad gurka och krasse.

Dela det här receptet med dina vänner!