Sandra Mastios citrontarte Hestonstyle
Tillagningstid:
Publicerat:
2019-08-20Tillagningstid:
En elegant och otroligt frisk dessert till många, inspirerad av kocken Heston Blumenthals recept men med tillskottet rosmarin. En klar favorit tillsammans med citron! Bli inte avskräckt av de många momenten, det är enklare än man tror.
Ingredienser
8–12 portioner
Pajskal
- 300 gvetemjöl
- 150 gosaltat smör, kallt
- 1 tsksalt
- 120 gflorsocker
- 3äggulor, stora
- ½citron, skalet
- 1ägg, till pensling
Fyllning
- 9ägg
- 1äggula
- 390 gströsocker
- 300 mlgrädde
- 5citroner, skal och saft
- 2 mskrosmarin, grovhackad
Så lagar du
Pajskal
1. Mixa samman mjöl, smör skuret i bitar och salt på låg hastighet i ca 2-3 minuter eller tills det har en sand-liknande konsistens. Om du använder saltat smör behövs inget extra salt i degen.
2. Tillsätt sedan florsocker, äggula och citronskal till mjölblandningen. Kör mixern i 3-5 minuter eller tills du har en smidig deg.
3. Platta ut degen mellan 2 bakplåtspapper lägg degen i frysen i ca 20 minuter. Kavla ut mellan bakplåtspapprena till en rund cirkel tillräckligt stort för att passa din pajform.
4. Klä en pajform på ca 26 cm i diameter, tryck till kanterna lite extra, nagga botten med en gaffel.
5. Plasta in och låt stå i frys i ca 30-60 minuter.
6. Värm under tiden ugnen till 200 grader. Baka av det kalla pajskalet i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Pensla pajskalet med ett uppvispat ägg och baka 5 minuter till. Låt kallna. Sänk därefter ugnen till 120 grader.
Fyllning
1. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en kastrull och värm upp i vattenbad tills blandningen har en temperatur på 60 grader. Rör om då och då under tiden. Sila ner blandningen i en skål med hög kant och skumma av ytan med hjälp av en sked.
2. Häll därefter fyllningen i pajskalet och baka av i mitten av ugnen tills äggsmeten är 70 grader, ca 20 minuter. Låt svalna i rumstemperatur.
3. Skär upp den kalla pajen i portionsbitar och bränn av ytan genom att strö lite råsocker i ett jämnt lager på och bränn av med en brännare.
4. Servera med lättvispad grädde eller crème fraiche för ännu mera syra och gärna kanderad rosmarin.