Sandra Mastios portobelloburgare
Publicerat:
2018-09-06Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4portobellosvampar
- 1mskolivolja
- 4hamburgerbröd
- 4skiva(or)rökt cheddar
- 1knippa(or)ruccola
- 1dlcrème fraiche
- ½dlegen ketchup
- chilipicklad rabarber
- salt och svartpeppar
Hemlagad ketchup
- 500gtomater, avrunnen vikt
- 1stjälk selleri
- 1liten rödlök
- 1klyfta(or)vitlök
- 2mskolivolja
- ¼röd chili
- 3mskrödvinsvinäger
- 2kryddnejlikor
- 3tsksalt
- 1dlråsocker
Picklad rabarber
- 5dlrabarber, hyvlad eller hackad
- 1dlättika, 12%
- 2mskhonung
- 2dlsocker
- 3dlvatten
- 1mskfänkålsfrön
- 4piripiri, om du vill ha extra hetta
Så lagar du
1. Sätt igång grillen på hög temperatur, men du ska inte grilla vare sig länge eller mycket så överdriv inte med kolen.
2. Bryt av foten från svampen, pensla den med olivolja, salta och peppra och lägg dem med ovansidan mot gallret. Grilla tills vätska börjar släppa från svampen, vänd den då och grilla en stund på andra sidan.
3. När svampen nästan är genomgrillad vänder du igen så ovansidan ligger mot gallret och så lägger du en skiva ost på varje svamp. Håligheten där foten satt kommer bli en perfekt fördjupning för osten att smälta ner i!
4. Grilla brödet en liten stund för frasighet och ta sedan av från grillen.
5. Rör samman crème fraiche och din egen ketchup (eller ajvar, chilisås) och bred ett rejält lager på bröden, lägg på portobelloburgaren, toppa med chilipicklad rabarber, ruccola och brödet. Tryck till burgaren lite så alla smaker får kontakt! Ät och njut!
Hemlagad ketchup
1. Finhacka selleri, lök, vitlök och chili om du vill ha det i och stek det långsamt och mjukt i olivolja, skicka sedan ner kryddor och tomaterna och låt sjuda i 10 minuter eller tills ketchupen tjocknat.
2. Låt röran svalna och kör sedan allt i en mixer till en slät ketchup, späd med några skedar vatten om du vill och smaka av med salt, socker och vinäger.
3. Förvara din ketchup i en glasburk i kylen och använd alltid en ren sked för att ta upp din ketchup.
Picklad rabarber
1. Lägg rabarbern i en burk, gärna en med patentlock.
2. Koka samman alla de övriga ingredienserna till lagen på låg värme. Låt svalna.
3. Häll lagen över rabarbern, låt stå i minst 30 min. Håller läääänge i kylen, var bara noga med rena bestick när du använder den.