Sandra Mastios portobelloburgare

Sandra Mastios portobelloburgare

Publicerat:

Tillagningstid:

Den perferka svampen som redan har formen av en burgare bjuder dessutom på massor av smak. Lägg till hetta från grillen, ruccolan och picklad chili och svalka från den svala dressingen så blir det fyrverkeri i munnen! Räkna med ytterligare 1 timmes tillagningstid för att göra ketchup och picklad rabarber.

Ingredienser

4portioner

  • 4
    portobellosvampar
  • 1msk
    olivolja
  • 4
    hamburgerbröd
  • 4skiva(or)
    rökt cheddar
  • 1knippa(or)
    ruccola
  • 1dl
    crème fraiche
  • ½dl
    egen ketchup
  • chilipicklad rabarber
  • salt och svartpeppar

Hemlagad ketchup

  • 500g
    tomater, avrunnen vikt
  • 1
    stjälk selleri
  • 1
    liten rödlök
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2msk
    olivolja
  • ¼
    röd chili
  • 3msk
    rödvinsvinäger
  • 2
    kryddnejlikor
  • 3tsk
    salt
  • 1dl
    råsocker

Picklad rabarber

  • 5dl
    rabarber, hyvlad eller hackad
  • 1dl
    ättika, 12%
  • 2msk
    honung
  • 2dl
    socker
  • 3dl
    vatten
  • 1msk
    fänkålsfrön
  • 4
    piripiri, om du vill ha extra hetta

Så lagar du

1. Sätt igång grillen på hög temperatur, men du ska inte grilla vare sig länge eller mycket så överdriv inte med kolen.

2. Bryt av foten från svampen, pensla den med olivolja, salta och peppra och lägg dem med ovansidan mot gallret. Grilla tills vätska börjar släppa från svampen, vänd den då och grilla en stund på andra sidan.

3. När svampen nästan är genomgrillad vänder du igen så ovansidan ligger mot gallret och så lägger du en skiva ost på varje svamp. Håligheten där foten satt kommer bli en perfekt fördjupning för osten att smälta ner i!

4. Grilla brödet en liten stund för frasighet och ta sedan av från grillen.

5. Rör samman crème fraiche och din egen ketchup (eller ajvar, chilisås) och bred ett rejält lager på bröden, lägg på portobelloburgaren, toppa med chilipicklad rabarber, ruccola och brödet. Tryck till burgaren lite så alla smaker får kontakt! Ät och njut!

Hemlagad ketchup

1. Finhacka selleri, lök, vitlök och chili om du vill ha det i och stek det långsamt och mjukt i olivolja, skicka sedan ner kryddor och tomaterna och låt sjuda i 10 minuter eller tills ketchupen tjocknat.

2. Låt röran svalna och kör sedan allt i en mixer till en slät ketchup, späd med några skedar vatten om du vill och smaka av med salt, socker och vinäger.

3. Förvara din ketchup i en glasburk i kylen och använd alltid en ren sked för att ta upp din ketchup.

Picklad rabarber

1. Lägg rabarbern i en burk, gärna en med patentlock.

2. Koka samman alla de övriga ingredienserna till lagen på låg värme. Låt svalna.

3. Häll lagen över rabarbern, låt stå i minst 30 min. Håller läääänge i kylen, var bara noga med rena bestick när du använder den.

Dela det här receptet med dina vänner!