Sandras snabba pizzadeg
Publicerat:
2018-10-11Tillagningstid:
Ingredienser
- 300gvatten
- 50gmjölk
- 10goraffinerat salt
- 20golivolja
- 25gjäst, färsk
- 550gTipo 00-mjöl
Så lagar du
1. Värm vatten och mjölk fingervarmt och lös upp jästen i vätskan.
2. Häll ner mjölet i en degblandare, spara dock 1 dl av mjölet vid sidan.
3. Häll i jästvätskan och kör igång maskinen långsamt i cirka 5 minuter.
4. Häll i salt och olivolja, och kör långsamt ytterligare 5 minuter.
5. Känn på degen, är den så pass kladdig att den fastnar ordentligt på fingrarna så häll på en aning mer mjöl. Arbeta hellre successivt med mjölet än ta för mycket från början.
6. Kör vidare i maskinen i ytterligare cirka 15 minuter. Degen ska när den är klar vara fast och smidig men klibba en liten aning mot händerna.
7. När degen känns fast så lägger du den i en rymlig bunke med lite mjöl i botten och täcker den med bakdukar. Ställ den gärna på ett ställe något varmare än rumstemperatur om du kan. Jäs i minst 30 minuter, men det gör inget om degen står längre än så. Degen ska jäsa till minst dubbel storlek och om du trycker ner fingret i den ska den kännas elastisk.
8. När det är dags att baka pizza häller du ut degen på ett mjölat bord och delar den i mindre bitar och formar dina pizzabollar.
9. Arbeta ut den rumstempererade pizzadegen till cirka 28 centimeter i diameter, var försiktig med kanterna.
Tips
Varför anger jag måtten i gram? När man bakar är gram det enda mått som är konstant. Ta en så enkel sak som salt, fuktigt havssalt mot torrt flingsalt, där kan 10 gram vara dubbelt så mycket i volym. Då blir receptet helt tokigt så håll dig till gram.