Sashimi-planka med sesamdressing och pepparrotssoja

Sashimi-planka med sesamdressing och pepparrotssoja.

Publicerat:

Tillagningstid:

Här handlar det om umami! Det söta, beska och salta i aska och salt lyfter fram smakerna i fisken. Den här trendiga rätten ingår i det som man kallar ”Asian fusion”.

Ingredienser

6portioner

  • 150g
    laxloin, sushilax
  • 150g
    tonfiskloin, sushitonfisk
  • 4msk
    asksalt
  • 1-2
    lime
  • 1 msk honung och 1 msk miso till pensling

Garnering

  • några
    gräslöksstrån
  • 2msk
    sesamfrön
  • 2msk
    tångpärlor eller sojapärlor

Asksalt

  • 2msk
    kol
  • 4msk
    grovsalt

Pepparrotssoja

  • ½dl
    soja
  • 1msk
    pepparrot
  • 1knippa(or)
    koriander

Rostad sesamdressing

  • 1dl
    majonnäs
  • ½dl
    rostade sesamfrön
  • 1dl
    crème fraiche
  • 1
    lime, saften
  • 1tsk
    honung

Så lagar du

1. Dela limen och bränn den med brännare så att snittytan karamelliseras.

2. Rulla din laxloin i asksaltet och skaka av. Bränn sedan tonfisken tills ytan blivit karamelliserad.

3. Skär fisken i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla sedan brädan eller stenen som du ska servera på med sesamdressingen och placera fisken på brädan eller stenen.

4. Rör ihop miso och honung och pensla tonfisken.

5. Garnera med tångpärlorna och gräslöken. Strö över sesamfröna.

6. Servera resten av sesamdressingen och sojasåsen i små skålar med pensel i, så att gästen kan pensla dressingen på fisken. Ät gärna med pinnar.

Asksalt

Mixa kolet fint i en mixer. Mixa sedan ner grovsaltet tills det blir ett finare pulver. 

Pepparrotssoja

Hacka koriandern fint och blanda den tillsammans med sojan och pepparroten. 

Rostad sesamdressing

Mixa sesamfröna med en stavmixer och blanda sedan i resten av ingredienserna.

Tips

Sojapärlor kallas också tapiokapärlor. Köper du tapiokagryn ska du först koka dem med vatten och soja. Kol kan du köpa på apotek.

Dela det här receptet med dina vänner!