Sauce béarnaise

Béairnaise.

Ingredienser

4portioner

  • 3st
    äggulor
  • 1st
    liten schalottenlök, så tunnhackad som möjligt
  • Dragon (torkad eller färsk)
  • Svartpeppar
  • 150g
    smält smör
  • 1dl
    vinäger eller blandat med vitvin
  • Färsk, hackad bladpersilja

Så lagar du

Sätt en kastrull på spisen på mellanvärme. Lägg i alla ingredienser utom ägg och smör och koka tills det knappt finns vätska kvar i kastrullen. Då lägger man 1 msk vatten och äggulorna i kastrullen och vispar fort. Ägg ska inte koagulera till en äggröra! Om man känner att det blir för varmt får man dra tillfälligt kastrullen från spisen (men har det gått för långt är det bara att slänga bort och börja om; ägg och vinäger kostar inte så mycket och här handlar det om små mängder). Så småningom får man ett väldigt ljust skum. Det kallas för en sabayon och då är det dags att vispa i smöret, lite i taget. När allt smör är borta lägger du i färsk, hackad dragon och/eller persilja. Smaka av med salt och peppar. Klart!

Lycka till och bon appétit!

Tips!
Hemlighet bakom en enkel och lyckad béasås: övning ger färdighet, och det fortare än vad man tror!

Dela det här receptet med dina vänner!