Scones med rårörda hallon smaksatt med rödbeta och vanilj

I bakgrunden står två skålar, en med sylt och den andra med grädde, i förgrunden står ett fat med ett tiotal nygräddade scones.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Dessa scones lagar jag med jämna mellanrum och jag älskar att äta dem med vispad grädde och en god sylt. Här får de sällskap av rårörda hallon smaksatta med rödbeta och vanilj. Det låter kanske lite konstigt, men det är otroligt gott.

Ingredienser

4portioner

Scones

  • 4dl
    vetemjöl
  • 0,5tsk
    salt
  • 1tsk
    socker
  • 1,5tsk
    bakpulver
  • 100g
    smör
  • 2dl
    filmjölk

Hallon/rödbetssylt

  • 3msk
    socker
  • 0,5st
    citron
  • 1st
    vaniljstång / 1 tsk vaniljsocker
  • 1st
    rödbeta, endast saften
  • 4dl
    hallon (färska = 2 askar)

Så lagar du

  1. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Smula ner smöret och arbeta in det ordentligt med fingrarna tills det är nästan klumpfritt.
  3. Tillsätt filmjölken och dra samman degen med en kniv eller sked. Knåda inte degen.
  4. Klicka ut sconesen på en plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked i önskad storlek.
  5. Pensla gärna toppen med lite filmjölk.
  6. Baka i mitten av ugnen tills de är gyllene på 220 grader i ca 25–30 minuter.
  7. Servera med rörda hallon och vispad grädde.

Rörda hallon

  1. Skala och riv rödbetan på ett fint rivjärn. Pressa ut saften ur rödbetan (använd handskar) genom en finmaskig sil. 
  2. Dela vaniljstången på längden. Lägg rödbetssaften i en kastrull och koka upp tillsammans med socker, citron och vanilj. Koka tills sockret har löst sig. Ta av från värmen och mosa i hallonen grovt. Låt kallna. 
  3. Servera till nybakta scones.

Dela det här receptet med dina vänner!