Seg äppelkaka med kardemumma

Äppelkaka

Publicerat:

Tillagningstid:

Härligt, lite seg äppelkaka som får en extra skjuts av len vit choklad och kryddig kardemumma. Servera med egengjord vaniljkräm och njut!

Ingredienser

6 - 8portioner

Äppelkaka

  • 1st
    ägg
  • 2dl
    farinsocker
  • 2dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 100g
    smält smör
  • 50g
    vit choklad
  • 2st
    äpplen
  • 1tsk
    mald eller stött kardemumma
  • 1msk
    socker

Vaniljkräm

  • ½st
    vaniljstång
  • 3st
    äggulor
  • ½dl
    strösocker
  • 3dl
    vispgrädde

Så lagar du

Vaniljkräm

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

2. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön pösigt.

3. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten.

Äppelkaka

1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en form med löstagbar botten.   

2. Skiva äpplena i tunna klyftor och grovhacka chokladen. Smält smöret i kastrull.

3. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt mjöl, bakpulver och smält smör. Rör till en jämn smet och blanda till sist i den hackade chokladen.

4. Häll smeten i formen och stick ned äppleklyftor. Strö över socker och kardemumma. Grädda i ugnen ca 35 minuter.

5. Låt svalna och servera med vaniljkrämen.

Dela det här receptet med dina vänner!