Seljanka - rysk fisksoppa

Seljanka - rysk fisksoppa

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    laxfilé, skinn- och benfri, eller 500 g av grytbitar av fisk t ex lax, gös, marulk, hälleflundra
  • 2
    gula lökar
  • 2-3
    morötter
  • 1
    palsternacka
  • 4
    medelstora saltgurkor
  • 2-3msk
    olja
  • 2msk
    tomatpuré
  • 2
    lagerblad
  • 4-5
    hela svartpepparkorn
  • 2
    fiskbuljongtärningar
  • 1liter
    vatten
  • 10
    gröna oliver
  • 10
    svarta oliver
  • 2msk
    kapris
  • 1dl
    syltlök på burk
  • 2msk
    kaprisspad

Till servering

  • citronskivor
  • 1dl
    strimlad salladslök
  • créme fraiche

Så lagar du

1. Putsa laxen och skär den i ca 2 cm stora tärningar. Skala och hacka löken. Skala och skär morötter, palsternacka och gurka i tärningar.

2. Fräs löken i oljan 2-3 minuter. Tillsätt morötter och palsternacka. Fräs på medelstark

värme 5 minuter. Tillsätt gurka, tomatpuré, lagerblad, pepparkorn och söndersmulade buljongtärningar och fräs under omröring 2-3 minuter. Späd med hälften av vattnet, koka upp och sjud på ganska svag värme i 10 minuter.

3. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens och koka upp. Tillsätt oliver, kapris, kaprisspad och syltlök, sjud 5 minuter. Lägg i fisken och sjud ca 5 minuter. Smaka av.

Servera med citronskivor, salladslök och creme fraiche.

Den här fisksoppan lagad på lax eller flera sorters fisk och blir mustig och smakrik. Saltgurka och gurkspad, kapris och oliver står för den härliga sältan.

Dela det här receptet med dina vänner!