Semlor

Semlor

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett av våra mest klassiska bakverk, här i Annas bästa klassiska variant.

Ingredienser

16portioner

Vetedeg

  • 25g
    jäst för söta degar
  • 200g
    mjölk (2 dl)
  • 240g
    vetemjöl (ca 4 dl)
  • 80g
    strösocker
  • ½msk
    kardemumma (grovmalen)
  • 180g
    vetemjöl (ca 3 dl)
  • ½tsk
    salt
  • 80g
    smör (rumstempererat)
  • 1st
    ägg

Mandelfyllning

  • 400g
    mandelmassa
  • 50g
    hackad, rostad mandel
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 80g
    mjölk (ca ¾ dl)
  • 1msk
    mandel likör

Dessutom

  • 500g
    grädde (5 dl)
  • florsocker

Så lagar du

1. Blanda kall mjölk, jäst, socker, kardemumma och första delen av mjölet.

2. Kör i maskin på låg hastighet 5-10 min. Låt vila 20-30 minuter i bunke under duk. Ställ gärna på ett varmt ställe.

3. Tillsätt resterande ingredienser. Kör på medelhastighet i ca 10 min. i degblandare tills degen börjar bli glansig på ytan och släpper fint från kanterna. Låt vila i bunken under duk i ca: 20-30 min.

4. Dela degen i 50 gramsbitar och rulla runda bullar och lägg på plåt med papper. Jäs under duk till dubbel storlek, ca 1 ½ timme.

5. Grädda mitt i ugnen på varmluft 200°C (eller 225°C i vanlig ugn) i ca 6-8 minuter tills bullen har fått en gyllenbrun färg.

6. Blanda alla ingredienser utom mjölken till mandelfyllningen till en jämn massa. Tillsätt mjölken pö om pö och blanda till en jämn fyllning.

7. När bullarna svalnat så klipp eller skär ett lock. Spritsa på mandel fyllning. Spritsa grädden med krusig tyll. Lägg på locket och sikta florsocker ovanpå.

Tips: Räkna 50 g bulle med 30 g mandelfyllning och 30 g grädde per semla.

Varianter
Rullar bullarna konformade och lägg dem som en blomma. Låt dem jäsa och gräddas tillsammans. Skär av hela blommans lock och lägg in mandelmassa och grädde. Vips så har du en semeltårta!

För den som tycker att smaken av mandelmassa blir för intensiv, prova att blanda en del mandelmassa med två delar grädde istället.

Dela det här receptet med dina vänner!