Semmelkladdkaka

Semmelkladdkaka

Publicerat:

Tillagningstid:

Små, oemotståndligt söta, kladdiga kladdkakssemlor är perfekt att svänga ihop när man har lite brådis. Jag gillar att variera toppingen och använder gärna bär som hjortron och hallon för att bryta av mot det söta. De går bra att frysa ofyllda.

Ingredienser

6portioner

  • 125g
    smör
  • dl
    strösocker
  • 1tsk
    vaniljpulver
  • 1krm
    salt
  • 2tsk
    kardemumma, grovt mortlad
  • 100g
    mandelmassa (går att byta ut mot vit choklad)
  • 2
    ägg
  • dl
    vetemjöl

Topping

  • 1dl
    hjortronsylt
  • 2dl
    vispgrädde
  • 1dl
    honungsrostad mandel, hackad alt rostade mandelspån
  • florsocker till pudring

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft 150 grader). Smält smör, låt svalna något.

2. Tillsätt socker, vaniljpulver, salt, kardemumma, mandelmassa och ett ägg i taget, rör om väl.

3. Sikta ner mjölet, blanda väl och häll upp i formar. Grädda 8 minuter i ugnens nedre del.  Viktigt: Gräddningstiden beror på många faktorer, därför är det bra att hålla koll mot slutet. De ska vara lagom dallriga i mitten när du tar ut dem. Låt svalna.

4. Vispa grädden spritsbar. Lägg en klick sylt på varje kaka, spritsa grädde ovanpå. Alternativt blanda hälften av grädden och sylten och klicka på innan du spritsar på grädde.

5. Toppa med rostad mandel. Pudra på florsocker.

Dela det här receptet med dina vänner!