Semmelkladdkaka
Tid:
Tid:
Små, oemotståndligt söta, kladdiga kladdkakssemlor är perfekt att svänga ihop när man har lite brådis. Jag gillar att variera toppingen och använder gärna bär som hjortron och hallon för att bryta av mot det söta. De går bra att frysa ofyllda.
Ingredienser
6 portioner
- 125 gsmör
- 1½ dlströsocker
- 1 tskvaniljpulver
- 1 krmsalt
- 2 tskkardemumma, grovt mortlad
- 100 gmandelmassa (går att byta ut mot vit choklad)
- 2ägg
- 1½ dlvetemjöl
Topping
- 1 dlhjortronsylt
- 2 dlvispgrädde
- 1 dlhonungsrostad mandel, hackad alt rostade mandelspån
- florsocker till pudring
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft 150 grader). Smält smör, låt svalna något.
2. Tillsätt socker, vaniljpulver, salt, kardemumma, mandelmassa och ett ägg i taget, rör om väl.
3. Sikta ner mjölet, blanda väl och häll upp i formar. Grädda 8 minuter i ugnens nedre del. Viktigt: Gräddningstiden beror på många faktorer, därför är det bra att hålla koll mot slutet. De ska vara lagom dallriga i mitten när du tar ut dem. Låt svalna.
4. Vispa grädden spritsbar. Lägg en klick sylt på varje kaka, spritsa grädde ovanpå. Alternativt blanda hälften av grädden och sylten och klicka på innan du spritsar på grädde.
5. Toppa med rostad mandel. Pudra på florsocker.