Sex sorters sill

Inlagd sill med selleri och enbär

Publicerat:

Tillagningstid:

Kryddad sill för svenska högtider. Som traditionen bjuder serverar familjen Löwander dessa sillar på smörgåsbordet i sommarrestaurang på Gällnö.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    inläggningssill
  • Glasburkar med lock som rymmer ca 3–4 dl

Klassisk 1-2-3-lag

  • 2dl
    ättika (12 %)
  • 4dl
    socker
  • 6dl
    vatten

Smaksättningar

  • 3msk
    färsk ingefära, skalad, fint skivad
  • 1st
    citron, skivad och delad i 4 kvartar
  • 4cl
    gin
  • 2dl
    lag

Äppelsill med purjo och selleri

  • 0,5dl
    rött äpple, skivat och delad i 4 kvartar
  • 0,5dl
    purjolök, fint skivad
  • 0,5dl
    stjälkselleri, fint skivad
  • 2dl
    lag

Kryddsill med rödlök och dill

  • 0,5dl
    rödlök, skivad
  • 0,5 dl
    dill, hackad
  • 2st
    lagerblad, i bitar
  • 1tsk
    kryddpepparkorn, hela
  • 2dl
    lag

Fänkålsill med apelsin och stjärnanis

  • 0,5dl
    fänkål, tunt skivad
  • 1st
    apelsin, skivad och delad i 4 kvartar
  • 4st
    stjärnanis
  • 2dl
    lag

Äppelsill med ingefära och rosépeppar

  • 0,5dl
    syrligt äpple, skivat och delad i 4 kvartar
  • 2msk
    fint skivad ingefära
  • 2tsk
    rosépepparkorn, hälften grovt mortlade, resten hela
  • 2dl
    lag

Sill i dill med gin och enbär

  • 0,5dl
    dill, hackad
  • 20st
    enbär
  • 2krm
    dillfrön
  • 4cl
    gin
  • 2dl
    lag

Så lagar du

Klara sillinläggningar håller sig 3–4 veckor i kylskåp. Sill och lag räcker till alla sex smaksättningarna.

 

1. Koka upp vatten med ättikssprit, socker, lagerblad och kryddpeppar. Låt lagen kallna.

2. Skölj sillfiléerna i kallt vatten, skär dem i bitar och lägg i lagen. Ungefär 2-3 sillfiléer är lagom per

glasburk.

3. Blanda ner smaksättningen i lagen. Ta 2 dl lag per burk.

4. Låt sillinläggningarna stå kallt i minst två dygn innan de är klara att servera.

Dela det här receptet med dina vänner!