Japansk fondue – Shabu shabu på älg

Japansk fondue – Shabu shabu på älg.

Publicerat:

Tillagningstid:

En härlig rykande gryta med varm buljong mitt på bordet, vackra fat med fint skurna råvaror och små skålar med dipsåser. Kan detta bli en utmanare till fredagstacon nu i novembermörkret? Hursomhelst öppnar vi upp det japanska köket lite grann och får en explosion av nya smaker och en social måltid som förhoppningsvis bäddar för spännande samtal och trevlig kväll runt matbordet med familj och vänner.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    älg, innanlår, filé eller entrecôte i mycket tunna skivor
  • 1
    purjolök, stor
  • 1bit(ar)
    salladskål
  • 2
    morötter
  • 100g
    enokisvamp
  • 8st
    shiitakesvampar
  • 30g
    nudlar, gärna glas- eller shiratake-nudlar
  • 1st
    tofu, fast
  • 1bit(ar)
    rättika, ca 10-15cm
  • 1
    spansk peppar, röd
  • 1knippa(or)
    gräslök
  • 1kruk(or)
    koriander, färsk
  • 4dl
    rundkornigt japansk ris, kokat enligt anvisningarna

Ponzu

  • 1dl
    soja
  • 1st
    citron, saften
  • 1bit(ar)
    röd chili, finhackad
  • 1msk
    sesamfrön, rostade
  • 1msk
    mirin, risvin
  • 1klyfta(or)
    vitlök

Goma-dare

  • 2msk
    sake
  • 1msk
    tahini
  • ½dl
    soja, japansk
  • 1msk
    misopasta
  • 1msk
    rapsolja
  • 1tsk
    sesamolja
  • 2tsk
    socker
  • 2tsk
    mirin
  • 2tsk
    ris vinäger

Buljong

  • 1liter
    färdig buljong av kyckling, vilt eller nöt
  • 1dl
    sake eller vitt vin
  • 1bit(ar)
    kombu havstång, 5 cm

Till servering

  • japansk soja

Så lagar du

1. Börja med att koka riset enligt anvisningarna.

2. Skär salladskålen i bitar. Ansa och skär purjolöken i strimlor. Dela på shiitakesvamparna och strimla morötterna fint.

3. Lägg glasnudlarna i kokande vatten och koka 2-3 min och skär tofun i kuber.

4. Riv några matskedar rättika. Gör tre hål i resterande rättika med en ätpinne. Klyv pepparfrukten skär den i strimlor, stoppa in dessa i hålen i rättikan med hjälp av en ätpinne. Riv ytterligare några matskedar rättika (så blandas chilismak in i rättikan) och lägg upp båda varianterna i serveringsskål. Detta är för att man ska kunna välja mellan stark och svag smaksättare.

5. Skär gräslöken fint och lägg i en tredje skål. Häll soja över så att det täcker.

6. Lägg upp alla grönsaker, tofu, koriander, glasnudlar och svampar i små grupper på ett fat. Skiva köttet så tunt du bara kan och lägg upp i solfjädersform på ett annat fat.

7. Rör ihop ingredienserna till goma-dare och ponzu i varsin skål.

Buljong

1. Koka upp buljongen med sake och en bit kombu i, plocka ur havstången när det kokat upp.

Servering

Ställ fram allting på matbordet. Buljongen med sin värmekälla, t ex fonduegryta. De två såserna, punzo och goma-dare,  som ska smaksättas med rättika eller gräslök och slutligen grönsakerna. Nu tar var och en sina ätpinnar, tar lite av varje från grönsaksfatet, lägger i den heta buljongen och tar upp dem vartefter de kokar mjuka. Så doppar man i sojan och kryddar med rättika och gräslök. Sedan doppar man en skiva entrecôte i buljongen – Som tallrik har man sin skål med ris och är allt är uppätet dricker man upp den fantastiska buljongen som är kvar i grytan.

Tips

Skiva köttet från lättfryst så är det enklare.

Dela det här receptet med dina vänner!