Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta

Shaksuka är i en kastrull  som är toppad med några skivor kalamataoliver och hackade koriander samt en träsked i den.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här grytan är fantastisk: snabb och enkel att tillaga, räcker för många och är dessutom väldigt god. I receptet ingår ägg, men de kan naturligtvis utelämnas. Receptet är inskickat av Markku Nurminen.

Ingredienser

6portioner

  • 3
    morötter
  • 1
    gul lök
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • 2
    paprikor, röd och gul
  • 2msk
    olivolja
  • 3msk
    tomatpuré
  • 400g
    tomater, krossade
  • 2dl
    linser, röda eller gröna
  • 1msk
    harissa, efter smak
  • 200g
    kikärter, blötlagda och kokta
  • salt och peppar
  • 6
    ägg, ekologiska
  • 1
    handfull kalamataoliver
  • färsk koriander

Så lagar du

1. Skala och tärna morötter, lök och paprika.

2. Värm upp oljan i en ugnsfast gryta eller kastrull. Svetta grönsakerna i fem minuter, tillsätt sedan tomatpuré och harissasås enligt smak. Låt puttra en stund.

3. Tillsätt tomatkross, linser, lite vatten, en nypa salt och peppar.

4. Sjud utan lock försiktigt tills linserna är mogna och såsen börjar tjockna.

5. Tillsätt till slut de kokta kikärterna, smaka och krydda efter behov.

6. Gör sex gropar i den tjocka grönsaksgrytan och bryt ner ett ägg i varje grop.

7. Lyft grytan i en 200 graders ugn och stek tills äggen är mogna.

8. Toppa grytan med kalamataoliver och hackad koriander och njut med alla sinnen!

Dela det här receptet med dina vänner!