Shortribs

Short ribs

    Publicerat:

    Shortribs är sågad nötbringa i s.k. pianoband med ben. Det är rätt mycket kött på nötribs och om man tillreder det rätt blir köttet väldigt mört och saftigt.

    Ingredienser

    • shortribs av nöt
    • 5dl
      kalvfond
    • 3
      lagerblad
    • 2dl
      äppelmust
    • 1dl
      öl
    • 2tsk
      rökt chilipulver
    • 1tsk
      chiliflakes
    • ½dl
      muscavadosocker
    • 2
      vitlöksklyftor
    • 3msk
      sojasås (ekologisk)

    Cole slaw

    • ½
      vitkålshuvud
    • 1tsk
      salt
    • 2msk
      socker
    • 1
      tjock bit ingefärspäron 5 cm, riven

    Majonnäs

    • 2
      äggulor
    • 1msk
      vinäger
    • 1tsk
      dijonsenap
    • salt
    • svartpeppar
    • dl
      matolja (neutral)

    Rostad lök

    • 3
      schalottenlökar
    • olja, till fritering
    • salt
    • 4
      fullkornsbröd, till servering

    Så lagar du

    Shortribs

    1. Salta runtom och bryn shortribs i lite olja.

    2. Lägg i en tryckkokare. Tillsätt samtliga ingredienser. Koka på max tryck i 45 min efter att det börjat pysa. I vanlig kastrull kan det ta ca en timme.

    3. Lyft köttet och reducera ev buljong till simmig glaze med kraftfull smak.

    4. Plocka bort benet på shortribs, sila över glazen och baka i ugn på 210 grader tills det blivit varmt.

    5. Riv isär bitar och blanda med glazen. Servera på cole slaw i korvbröd toppat med rostad lök och finhackad persilja.

    Cole slaw med ingefära

    1. Riv kålen, blanda de övriga ingredienserna. Låt saltet dra vätskan ur kålen, kläm ur vätskan. Riv ingefäran, pressa ur all saft med handen, över salladen. Rör ner majonnäsen.

    Majonnäs

    1. Vispa ihop ägg, senap och vinäger.

    2. Tilllsätt oljan långsamt i en stråle under vispningen. Smaka av med salt och peppar.

    Rostad lök

    Skiva schalottenlök tunt. Fritera i 160 grader olja. Lägg upp på papper och salta.

    Tips!
    Vi kokade i tryckkokare men det går också bra att koka i vanlig kastrull, det tar bara lite längre tid. Vi använde ekologisk Hereford, som är en gräsbetande nötras. Genom att vara noggrann med köttvalet får du den bästa smaken.

    Dela det här receptet med dina vänner!