Siciliansk fänkålssallad

Siciliansk fänkålssallad.

Publicerat:

Tillagningstid:

En italiensk klassiker!

Ingredienser

2portioner

  • långa, gröna bönor
  • 1
    stor fänkål
  • några små fänkål
  • olivolja
  • timjankvistar
  • rosmarinkvistar
  • fänkålsfrön
  • 1
    apelsin
  • kalamataoliver
  • blad från ringblomma

Så lagar du

  1. Koka upp vatten och rejält med salt i en kastrull.
  2. Skär av toppen och botten på de gröna bönorna. Blanchera bönorna i det kokande vattnet i ca 30 sekunder. Lägg sedan över i en skål med kallt vatten så att tillagningen avstannar.
  3. Dela de små fänkålen på längden. Stek dem i olivolja på låg värme så att fänkålen får färg. Lägg sedan i färska timjankvistar, rosmarin, fänkålsfrön och grova bitar av apelsinskal. Tänk på att olivoljan inte ska bli för varm, då blir smaken bitter.
  4. Skär en stor fänkål i tunna skivor. Lägg i en stor skål.
  5. Filéa en apelsin. Låt saften från apelsinen droppa ner i skålen med de tunna fänkålsskivorna. Pressa ner den sista saften när du har filéat hela apelsinen.
  6. Ta upp den färdigstekta fänkålen från stekpannan.
  7. Häll olivolja över fänkålssalladen. Salta och blanda om. Lägg sedan över de blancherade bönorna i salladen.
  8. Lägg upp den stekta fänkålen på en tallrik. Lägg över fänkålssalladen med bönor. Lägg över apelsinfiléerna, kalamataoliver och ringblomsblad. Smaklig måltid!

Dela det här receptet med dina vänner!