Siklöja a la plancha

Siklöja a la plancha

Publicerat:

Tillagningstid:

Siklöja är en underutnyttjad råvara som har fantastiskt mycket att erbjuda. Tillagningstekniken ”a la plancha” är väldigt vanlig runt Medelhavet med andra småfiskar och passar perfekt för en sådan här liten, delikat råvara. Servera med potatiscréme, bakad purjolök, gurksallad och löjrom.

Ingredienser

4portioner

  • 20st
    siklöjor, urtagna
  • 100g
    Kalixlöjrom
  • 1st
    purjolök
  • 50g
    smör
  • salt och peppar

Gurksallad

  • 1st
    stängel av stjälkselleri
  • 5cm
    gurka
  • 1st
    schalottenlök
  • 1kvist(ar)
    persilja
  • 1st
    dillvippa
  • 1st
    grön chili
  • 1msk
    sherryvinäger
  • salt och peppar

Potatiscrème

  • 700g
    mandelpotatis
  • 50g
    smör
  • 1dl
    mjölk
  • 4msk
    gräddfil
  • salt
  • vitpeppar

Så lagar du

Potatiscréme

1. Skala och koka mandelpotatisen. Mosa den med 50 gram smör och späd med 0,5-1 dl varm mjölk. Låt svalna något och blanda potatispurén med gräddfil och smaksätt med salt och vitpeppar. Ställ purén åt sidan.

Bakad purjolök

1. Tvätta av purjolöken och dela den i 10 cm långa bitar. Baka den i ugnsfast form med smör, vitt vin, salt och peppar på 175 grader i ca 20 minuter.

Gurksallad

1. Skala och tärna gurka och schalottenlök smått. Strimla och hacka selleri, chili, dill och persilja. Blanda ihop allt och smaka upp med sherryvinäger, salt och peppar.

Siklöja

1. Sätt en gjutjärnspanna på medelhög till hög värme och låt den bli ordentligt het.

2. Täck den heta pannan med ett tunt lager salt och gnid fiskarna med lite olja innan de får ta plats i pannan.

3. Stek siklöjorna ca 2 minuter på varje sida.

4. Servera med potatiscrémen, bakad purjolök och den krispiga gurksalladen. Toppa med Kalixlöjrom.

Dela det här receptet med dina vänner!