Siksoppa med zero waste

Siksoppa med zero waste.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

Ingredienser

4portioner

Sotad sikfilé

  • 4
    sikfiléer
  • 2msk
    socker
  • 1msk
    salt

Vitlöksmajonnäs på sikskinn

  • 2
    sikskinn
  • 1
    ägg
  • 2tsk
    dijonsenap
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • ½
    citron, skal och juice
  • 3dl
    matolja
  • 1nypa(or)
    chiliflakes
  • salt och svartpeppar

Mörkrostad buljong

  • 2
    sikhuvuden
  • 2
    ryggben från sik
  • fenor
  • 3
    morötter
  • 2
    majrovor
  • 2
    palsternackor
  • liter
    vatten
  • 200g
    mjölksyrad kål
  • 2
    tomater
  • 2msk
    soja
  • 10
    svartpepparkorn

Kryddiga sikfjäll

  • 1dl
    fiskfjäll
  • 1msk
    fänkålsfrö
  • salt

Så lagar du

Sotad sikfilé

1. Skär bort sidobenen, skinna och ryck benen ur filén.

2. Blanda salt och socker, krydda fisken runt om och låt dra in i 3-12 timmar.

3. Skiva tunt.

4. Strax innan servering sota med brylébrännare, eller alternativt, pensla filén med olja och bryn snabbt i torr panna.

Vitlöksmajonnäs på sikskinn

Fiskskinn innehåller mycket protein och binder majonnäsen på samma sätt som ett ägg.

1. Fjälla siken genom att dra en sked eller knivsrygg motfjälls. Fjällen tas bäst tillvara om du fjällar fisken inuti en påse.

2. Koka sikskinn i vatten så det täcker, cirka 10-15 minuter tills skinnet är mjukt och lätt går av.

3. Mixa fiskskinn, äggula, senap, vitlök, chili, citronjuice och citronskal. Montera med matolja och smaka av med salt och peppar.

Mörkrostad buljong på fiskhuvuden och skrov

Alla små fiskben och fiskbitar som lämnat över efter fileandet ska in i den här rätten, ner på plåten med dem bara.

1. Rosta alla fiskdelar i 190 grader i ugn tills riktigt bruna, cirka 35-40 minuter.

2. Överför till gryta. Slå i vatten och tillsätt rotfruktsskal, krossad svartpeppar, mjölksyrad kål och tärnad tomat.

3. Låt sjuda upp i ugnen utan lock, vrid av värmen och låt dra en timme i eftervärmen. Sila och smaka av.

4. Tärna rotfrukterna och sjud i buljongen tills halvmjuka. Fyll på vätska vid behov.

Kryddiga sikfjäll

Knapriga, salta små chips att strössla över måltiden med en mild fisksmak. Fjällen står sej länge i en lufttät burk när de runnit av och torkat.

1. Skölj fiskfjällen i sil under rinnande vatten. Rör runt och skölj lite till. Låt rinna av ordentligt.

2. Hetta upp matolja till 170-180 grader. Fritera fjäll tills frasiga och ljusbruna.

3. Tag upp och låt rinna av.

4. Smaka av med salt och mortlat fänkålsfrö.

Servera sotad sik i buljong med sikskinnsmajonnäs och kryddiga fjäll.

Tips

Friterade fiskfjäll kan du använda som ett knaprigt "strössel" t.ex. i sallader. Rostade ben kan du också mala till ett pulver som är utmärkt att använda som krydda i diverse fiskrätter.