Singapore carrot cake

Ingredienser

  • 180g
    rismjöl
  • 40g
    tapiocamjöl eller maizena
  • 6dl
    kycklingbuljong
  • 3dl
    fint riven rättika
  • 2tsk
    hackad vitlök
  • 2msk
    matolja
  • salt

Så lagar du

Koka upp vatten och koka den rivna rättikan i ca 3-4 minuter eller tills den är svagt genomskinlig. Sila av vattnet och skölj hastigt av rättikan i kallt vatten.

Blanda samman rismjöl och tapiocamjöl i en bunke. Tillsätt kall kycklingbuljong och rör noggrant om tills allt har löst upp sig och smeten är fri från klumpar. Smaka av med salt om det behövs. Blanda i rättikan.

Hetta upp en wok eller en stor stekpanna och fräs vitlöken i oljan tills den är svagt ljusbrun. Tillsätt smeten och ta av pannan från värmen direkt. Rör noggrant i ett par minuter. Häll upp smeten i en brödform eller liknande och ångkoka sedan kakan i ca 40 minuter. Känn med en sticka i mitten av kakan. Stickan skall vara torr. Kyl ner kakan, gärna över natten, innan du går vidare.

Denna version kallas Char Kway – eller ”Black version”

1 msk hackad vitlök
1 msk strimlad saltad rättika ”Chai Poh” – kan uteslutas
½ dl torkade små räkor
2-3 st salladslökar – fint strimlade
1 msk chilisås eller efter smak
3 msk söt soja
3 ägg
3 dl böngroddar
Matolja

Blötlägg räkorna i kallt vatten i ca 15 minuter och häll sedan av vattnet.

Skär din carrot cake i mindre bitar ca 3-4 cm långa och ca 2-3 cm breda.

Hetta upp en wok och stek bitarna gyllene runt omkring.

Tillsätt vitlöken och stek hastigt. Tillsätt den saltade rättikan och räkorna samt hälften av den strimlade salladslöken och chili.

Vispa ihop äggen i en skål. Dra allt till ena sidan i woken och stek äggen till en lös omelett på den andra sidan. Innan äggen har stelnat väder du samman allt och tillsätter resterande ingredienser. Strö över den sista salladslöken och servera genast.

Dela det här receptet med dina vänner!