Sjömansbiff

Calle och en sjömansbiff.

Publicerat:

Tillagningstid:

Mat-tv med Calle och Nina. I början går det väl sådär, men Nina styr upp det hela. Bakgrunden till sjömansgryta sägas vara att den var lätt att tillaga på sjön – hela måltiden tillreds i en gryta och hade man inte vatten så tog man öl istället.

Ingredienser

4portioner

  • 800g
    skivat nötkött
  • 1kg
    potatis
  • 4
    gula lökar, grovhackade
  • 5dl
    köttbuljong
  • 4
    lagerblad
  • 33cl
    öl
  • salt och peppar
  • timjan, gärna färsk
  • smör och olja
  • 1msk
    vetemjöl
  • 5
    kryddpepparkorn
  • 5
    vitpepparkorn
  • 3
    kryddnejlikor
  • soja
  • saltgurka

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skala och skiva löken.

3. Skala potatisen och skär i 1 centimeter tjocka skivor.

4. Dela köttskivorna i mindre bitar (ej större än 8 x 8 centimeter) salta och peppra.

5. Bryn köttet och löken var för sig.

6. Smörj en gjutjärnsgryta med smör och varva; potatis, kött och lök, pudra lite vetemjöl emellan. Börja och sluta med potatis.

7. Tillsätt nejlikor, vit- och kryddpepperkorn. Lägg i ett lagerblad och en timjankvist här och där.

8. Häll i buljong och ölen ihop med en skvätt soja. Ställ grytan med lock i ugnen och låt puttra i cirka 1½ timme.

9. Smaka av med salt och peppar. Strö över lite hackad persilja. Servera med saltgurka!

Tips

Variera nötköttet mellan högrev, innanlår och fransyska.

Dela det här receptet med dina vänner!