Skaldjur från Bretagne

Skaldjur från Bretagne

Ingredienser

4portioner

  • Senapsmajonnäs, 8 pers
  • 2
    äggulor
  • 2msk
    dijonsenap
  • 2dl
    majs- eller rapsolja
  • 1krm
    salt
  • Schalottenvinägrett, 6 pers
  • 1dl
    rödvinsvinäger
  • 2msk
    finhackad schalottenlök
  • Vinkokta musslor, 2-4 pers
  • 1kg
    blåmusslor med skal
  • 2dl
    torrt, vitt vin
  • 1msk
    schalottenlök
  • Musseltartar, 8 pers
  • sats(er)
    vinkokta musslor (se recept) eller en stor burk musslor
  • 1msk
    finhackad schalottenlök
  • 3msk
    senapsmajonnäs (se recept)
  • 1krm
    salt
  • Till garnering:
  • Färsk körvel

Så lagar du

<b>Senapsmajonnäs</b>

Vispa gulor och senap i en bunke eller kör med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis i början och sedan i en fin stråle. Smaka av med salt.

<b>Schalottenvinägrett</b>

I Frankrike är det vanligt att man serverar en god rödvinsvinäger med schalottenlök till ostron. Det är mycket att skeda över ostronet.

Gör så här:

Blanda vinäger och lök.

<b>Vinkokta musslor</b>

När man äter musslor som en hel rätt brukar man räkna med 1/2 kilo per person och då räcker detta bara till 2 personer. Om du ska servera det som förrätt eller en skaldjursplateau efteråt räcker det för 4-6 pers.

Gör så här:

1. Skölj musslorna under rinnande kallt vatten. Skrapa dem om så behövs. Kasta öppna musslor som inte sluter sig om du knackar på skalet.

2. Koka upp vin, smör och lök. Lägg i musslorna. Koka häftigt under lock ca 2 min. Rör om och koka ytterligare 3 min tills alla musslor har öppnat sig. Kasta musslor som inte öppnat sig.

3. Häll upp och servera med sked och bröd.

<b>Musseltartar</b>

Servera musseltartaren istället för smör på brödet till ett glas vitt vin före maten. Om du inte gör egen senapsmajonnäs kan du smaksätta köpt majonnäs med dijonsenap.

Gör så här:

1. Ta ur musslorna ur skalen. Täck med plastfolie och kyl dem.

2. Finfördela dem i matberedare eller mixer. Tillsätt schalottenlök, majonnäs och salt.

Dela det här receptet med dina vänner!